МС предлага промени в законите за културното наследство и класифицираната информация

07:45, 15 юли 15 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект на решение за ратифициране със закон на споразумението между България и САЩ за обмен на данни за пътници е една от точките, които ще бъдат обсъдени днес на редовното заседание на Министерския съвет.

Проектът на междуправителственото споразумение беше одобрено още през март, при условието за последваща ратификация. То установява рамка, чрез която страните ще използват съответните си методологии, приложения и данни за граничен скрининг и скрининг на терористи за идентифициране на лица, участващи в международни пътувания, които е възможно да представляват риск.

Целта на споразумението е превенция, разкриване, разследване и наказателно преследване на тероризъм и други тежки престъпления, като по този начин се улеснява легитимното пътуване между България и САЩ.

Министрите ще обсъдят изменение на постановлението на Министерския съвет за назначаването на комитети, които ще наблюдават дейността и изпълнението на програмите, съфинансирани от европейските структурни фондове за новия програмен период 2014-2020 г.

Комитетите следят напредъка на изпълнението на приоритетните оси по европрограмите, одобряват предложенията за изменения по Споразумението за партньорство, както и всичко свързано с разпределението на евросредствата по приоритетните оси на програмата.

Вчера стана ясно, че бюджетът ан ОП „Околна среда“ за периода 2014-2020 г. е 3,5 млрд. лв. Неприятната новина, която министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова съобщи беше, че България няма да получи нито лев ако не реализира реформи, поискани от Европейската комисия. Оказа се, че един от проблемите е ВиК секторът.

Министрите ще обсъдят и изменения в Закона за класифицираната информация, както и проект на закон за изменение на Закона за културното наследство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама