Ремонтират стоматологията в Бургас след близо половин век

07:48, 15 юли 15 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаската стоматология се нуждае от спешен ремонт. За това алармира в докладна записка до Общински съвет управителят на здравното заведение д-р Димитър Енчев, показа справка на Topnovini.bg на сайта на местния парламент. За ремонта ще е нужна сумата от близо 45 000 лева, които съветниците трябва да гласуват, тъй като сградата на стоматологията е общинска собственост. С парите ще бъде подменена цялата ВиК инсталация.

В писмото се казва, че за миналата година „Дентален център I-Бургас“ е реализирало печалба в размер на 44 882 лева от продажба на пристройката към завод „Хемус“, която е била част от стоматологичната клиника навремето. След като повечето от лекарите са си направили частни кабинети, сградата е спряла да изпълнява функциите.

Според решение на Общински съвет-Бургас от 17 февруари 2015 г. лечебното заведение е длъжно да отчисли дивидент в размер на 50 на сто от печалбата за 2014 година с изключение на случаите, в които болницата е решила да инвестира въпросния дивидент в техника. Затова д-р Енчев моли въпросната сума от 44 882 лева, приход на лечебното заведение за изминалата година, да бъде ползвана за подмяна на цялата ВиК мрежа, както и обследване на енергийната ефективност на зданието. Цялостен ремонт на сградата не е правен от 1968 година.

През годините, със собствени средства и такива от наеми на помещенията, се е закупувала единствено техника. От 2000 г. дружеството е извършвало за своя сметка ремонт на една част от кабинетите. Други пък са били реновирани от частните зъболекари, които плащат наеми от по около 500 лева на месец, сподели пред репортер на Topnovini.bg един от лекарите там.

През 2013 г. бяха получени множество оплаквания за това, че стълбите на стоматологията в Бургас са в окаяно състояние и така пациентите не могат да стигнат до лекарските кабинети. Инвалиди и майки с колички бяха едни от най-засегнатите, тъй като липсваше специална рампа за тях. Малко след това лечебното заведение отдели средства и ремонтира входа.

Искането на дружеството предстои да бъде гласувано в залата на Общинския съвет на 21 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама