Бургазлийка от Тексас представя в Пловдив дебютна стихосбирка

08:18, 15 юли 15 / Култура 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дебютната си стихосбирка "Танц с носталгични обувки" представя Зоя Маринчева тази вечер от 18 часа в културен център "Тракарт" в Пловдив.

Родената и израсла в Бургас авторка е завършила българска филология в СУ "Св. Кл. Охридски" и до 2000 г. работи като журналист и редактор в печатни издания в София, след което имигрира в САЩ.

Живее в Тексас от 15 години. В Щатите е учила право, работила е в адвокатска кантора, в компанията "Епъл", а след раждането на двамата й синове близнаци и дъщеря й се занимава с писане, преводи и общественозначима дейност.

За стихосбирката, издадена от "Летера", ще говори университетският преподавател от ПУ "П. Хилендарски" Здравко Дечев, а откъси от нея ще чете актрисата от Драматичния театър Мария Генчева. Редактор на книгата е Атанас Капралов, оформлението е на Васил Киров, а корицата - на художничката Маргарита Джарова.

"Танц с носталгични обувки" е дебютната стихосбирка на Зоя Маринчева, в която безмерният американски Югозапад си дава среща с българското кръстопътие. Трите части - "Чуждоземка", "Славяноезичие" и "Оживелият камък - човекът", поетически изследват извечния митологически сюжет на човека, напуснал Рая, който в търсенето на себе си и изгубената земя успява да създаде собствен, автентичен, многообразен свят.

Зоя Маринчева пише и на български, и на английски и е позната с есетата и поезията си, публикувани в редица български и американски издания - Zoland Poetry, To Topos, Montreal Review, Evergreen Review, Аrts United, "Литернет", "Кръстопът", "Сега", "Либерален преглед" и др. Като есеист е сътрудничила на радиопредаването "Страници", поддържа и личен блог. Последният й проект, представен в България, е видеопоезия, изработена след спечелен конкурс на голям арт фестивал в Тексас, по картини на американската художничка Лезли Кел от четирима млади видеодизайнери от САЩ и България. Нейни преводи на Стефан Бонев, Керана Ангелова и Николай Райнов са излезли в престижни американски издания като Two Lines, Washington Square Review, антологиите Thresholds и The Season of Delicate Hunger.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама