Кадиев: Парламентът може да не одобри новия екип на БНБ

08:21, 15 юли 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аз няма да се учудя ако не бъде гласуван от парламента екипът, който Радев ще предложи. Не го познавам, но съм чувал само положителни неща за него. Но не беше правилно при положение, че зададохме въпроса дали ще поканят хора от досегашния екип, само Бисер Манолов да отговори. Останалите си мълчаха. Това каза Георги Кадиев в ефира на БТВ.

Днес новият гуверньор на БНБ, Димитър Радев трябва да встъпи в длъжност официално. Той ще предложи и екипът си, който парламента трябва да гласува.

„Кандидатите бяха наредени от ГЕРБ. Димитър Радев изнесе най-добрата концепция, която беше писана с помощта на БНБ, това си личеше. А той нямаше нужда от това. От презентацията му имаше неща от типа за екипите одитори на БНБ, за паричния им салон”, каза още Кадиев.

По думите му голямата вина на Искров била, че е превърнал БНБ в арбитър между банки. Той обяснява, че  по закон вината е на подуправителя, но е уволнен Искров.

„За мен политизирането на БНБ е неприемливо. Да не говорим, че не можеш да изпуснеш такова нещо, като ситуацията в КТБ, за това ви казвам, че БНБ е политизирано. Според мен има изключително много въпроси, на които трябва да се отговори”, посочи още Кадиев.

Той обясни, че ще остане приятно изненадан ако държавата успее да върне поне 10% от 1,6 млрд, които бяха дадени за КТБ.

„Не знаех колко е заплатата на Искров.  Чух, че е 45 хил. лв. Шеф на централна банка, който ходи на срещи с други шефове на централни банки не може да ходи на тях, а да е с малка заплата. Но все пак като гледаме стандарта в България е висока заплатата. Логично е и премиера да получава такава, ако гуверньора взима толкова”, коментира депутатът.

Той отбеляза, че заплатата на шеф на БНБ е тайна и се определя от самата банка. Няма и таван. По думите му трябва да и бъде наложен лимит.

Георги Кадиев коментира и ситуацията в Гърция, като обясни, че тя няма да ни засегне.

„Според мен за Гърция това е лош завършек на преговорите. Лоша идея беше и референдумът на тема, която вече не беше актуална. Само можем да се запитаме ако сега условията са по-лоши, защо не бяха приети другите условия от преди месец. Европа вече не им вярва, а няма как да повярва при положение, че Варофакис ги нарича терористи, а след това трябва да седне на една маса с тези хора. Нормално е да няма доверие”, каза в заключение Кадиев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама