Мая Манолова поведе битка в защита на жените

09:49, 15 юли 15 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промени в Кодекса за социално осигуряване подготвят от БСП. Измененията целят да не бъде изравняван изискуемият стаж и възраст между жените и мъжете при пенсиониране. Това съобщи на брифинг Мая Манолова, народен представител от ПГ на БСП, предаде репортер на София Topnovini.bg. През последните седмици се заговори също, че Манолова ще поеме поста на омбудсман от Константин Пенчев, който към този момент изпълнява длъжността.

Според социалистката идеята за изравняване на възрастта и стажа за пенсиониране е несправедлива и поставя в неблагоприятна ситуация българските жени.

„Ситуацията днес в България е в ущърб на жените, които работят в отрасли с по-ниско заплащане. С 14% е по-ниско заплащането на жените спрямо мъжете в България при равнопоставен труд“, каза Манолова.

По думите ѝ много по-трудно е да постигнат изискуемия стаж и възраст, за да се пенсионират. Възрастта от 65 години за пенсиониране, която поставя управляващото мнозинство, щяла да доведе до това, че хиляди български жени изобщо няма да се пенсионират. 

„Всеки работодател търси жени до 30 години, които да имат минимум 5 години стаж, да са отгледала две деца и да гарантира, че няма да отсъства от работа. Жените над 50-годишна възраст стават неконкурентни на трудовия пазар“, посочи Мая Манолова.

Тя призова всички жени народни представители да подкрепят предложението, като изтъкна, че жените в българския парламент имат привилегията да взимат високи заплати, да участват във вземането на важни решение и да бъдат солидарни с българските жени днес.

„Призоваваме г-жа Цецка Цачева, която е председател на Народното събрание, да изрази своята солидарност с българските жени. Заедно с народните представителки от ГЕРБ и другите от управляващото мнозинство да подпишат или поне да подкрепят в зала нашето предложение“, каза Манолова.

По думите ѝ тя очаква същото и от българските парламентаристи. По-доброто решение е да има равни условия на пазара на труда и възможност за реализация на жените, но докато това не се случи, не било справедливо жените да бъдат равни само в пенсионирането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама