Христо Иванов: Ще се боря за реформата, докато имам политическа подкрепа

10:04, 15 юли 15 / Политика 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на правосъдието Христо Иванов благодари на излезлите вчера граждани в подкрепа на реформата, както и на тези, които са му поискали оставка, но все пак подкрепят реформата. "Това е знак, че българското общество иска промени в съдебната власт. Но явно не успяваме да излъчим достатъчно силна и ясна воля за тези промени и хората се изнервят. Трябва да покажем, че имаме воля", каза той.

Иванов заяви още, че задачата му е ясно формулирана в управленската програма на правителството, в съдебната стратегия и в докладите на ЕК. И че докато има политическа подкрепа за това, той ще продължи да работи за съдебната реформа.

Според него той и главният прокурор нямат "диаметрални различия".

Министър Иванов присъства на дискусия, организирана от Инспектората към ВСС, свързана с дейността на органа и съдебната реформа. В нея участие взеха още депутати, магистрати и юристи.

"Инспекторатът бе създаден като флагман на съдебната реформа. И в този смисъл той представлява едно голямо обещание", каза правосъдният министър. По думите му, със засилването на ролята на ИВСС, който ще може да прави проверки за почтеност на магистратите, се прави крачка напред.

"Огромната част от българските магистрати залсужават огромен респект за усилията, които полагат. Те са най-големият ресурс на съдебната реформа. Дължим на тези почтени хора персонализация на отговорността на случаите на прояви на неетично и непрофесионално поведение. Ако проявилите се, понесат отговорност, тогава почтените ще могат да се освободят от това бреме. Това не се е случило в необходимата степен досега", допълни още той.

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че няма противоречие по именно тези текстове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама