За 3 години сме дали над 1 млн. лв. заради бавно правосъдие

10:43, 15 юли 15 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За периода от 2012 г. до месец юни на настоящата година държавата е изплатила 1 374 054 лева заради бавно правосъдие, стана ясно от изявлението на главният инспектор към Инспектората на ВСС Теодора Точкова на кръгла маса за ролята на органа и съдебната реформа.

В първата година, след като до Инспектората могат да се подават жалби за нарушаване на правото на разглеждане на делата в разумен срок, са подадени 79 оплаквания. През 2013 г. техният брой е скочил до 806, а през изминалата година те са били 581.

"Чрез дейността на Инспектората по санкциониране на нарушенията е постигнат преантивен и дисциплиниращ ефект по отношение на магистратската дейност и дейността на административните ръководители", заяви Точкова, цитирайки доклад от мониторигна на ЕК.

В периода 2012 - 2014 г. ИВСС е разгледал 5 468 оплаквания от граждани, юридически лица, държавни органи, съдии, следователи и прокурори за нарушения по конкретни дела. За периода са направени проверки и в районните и окръжни съдилища, прокуратури и следствени отдели в Пловдиския, Бургаския и Варненския апелативни райони. А през 2014 г. са проверени и най-големите съдилища и прокуратури в България - Софийския районен съд, Софийска районна прокуратура, Софийския градски съд и Софийска градска прокуратура, става ясно още от доклада на Инспектората.

Главният инспектор Теодора Точкова изрази подкрепа за промените, които ще дадат повече правомощия на ИВСС и благодарение на които инспекторите ще могат да правят проверка на интегритета и почтеността на магистратите.

Представляващият ВСС Соня Найденова също одобри поправките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама