Спират детските за непълнолетни родители

11:01, 15 юли 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Семейните помощи за деца ще бъдат спирани на родителите на тези непълнолетни, които от своя страна станат родители. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за семейните помощи на деца, предложени от социалния министър Ивайло Калфин.

Т.нар. детски се разделят на два типа, предвиждат приетите промени – еднократни и месечни. Тази помощ за децата, които са станали родители ще се дава в натура – памперси, храни и др. Зам.-министърът на труда Лазар Лазаров обясни, че така целят да преодолеят злоупотребите, често получаваните пари не се харчат за детето.

Ако родителите не прилагат мерки за закрила на детето, те ще бъдат лишавани от помощите - това условие се добавя към досегашните изисквания детето да посещава училище или задължителната забавачка, както и да има всички необходими имунизации.

Предвижда се еднократна финансова помощ при осиновяване на дете, каквато досега се даваше само при раждане. Еднократната помощ за първите три деца ще е с по-висок размер в сравнение с тази за четвърто дете и по-нататък.

Депутатите отхвърлиха предложение на Димитър Байрактаров от ПГ на Патриотичния фронт да отпадне спирането на помощите за деца, които нямат необходимите ваксини заради това, че са противопоказни за здравето им. Не се прие и неговото искане в закона да се запише наказателна отговорност  за министъра на труда и социалната политика за неспазване на закона. Светлана Ангелова от ГЕРБ опонира, че такава отговорност се предвижда само в НПК.

Депутатите приеха и нова дефиниция на „семейство”. За семейство вече ще се приемат и живеещите на съпружески начала на един постоянен адрес, както и децата им, които учат, но не са над 20 години.  Така, ако родителите са с един и същ постоянен адрес, за определянето на правото на семейни помощи за деца, ще се  взима доходът и на двамата родители. Досега родителите без брак по-лесно стигаха до тези помощи, тъй като на броя членове на семейството се делеше доходът само на единия от тях, независимо дали живеят заедно или не. 

От закона обаче не отпадна, както се канеше министърът при внасянето на промените, на майките студентки редовно обучение да се изплаща 2880 лв. еднократна помощ за отглеждане на дете до една година. В момента често бременни формално се записват да учат само заради помощта и след това не завършват обучението си. Депутатите записаха само, че при раждането ще се дава половината сума, а останалата част – при записването на нов семестър.

Екссоциалният министър Хасан Адемов коментира, че целта на промените в закона да се преодолее предаването в наследство на неграмотността и социалното изключване. Според него това може да стане не само чрез санкции, а чрез обхващане на всички деца в риск. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама