С две нови специалности, свързани със сигурността, Русенският университет ще посрещне академичната 2015-2016 г.

11:53, 15 юли 15 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес в Канев Център на Русенския университет бяха представени двете нови специалности - "Евроатлантическа и глобална сигурност" и "Сигурност за граждани и собственост в трансгранична среда", в които учебното заведение ще приема студенти през новата 2015-2016 г. На срещата присъстваха ректорът на университета проф. Христо Белоев, проф. Велизара Пенчева – зам.-ректор по Развитие, координация и продължаващо обучение, проф. Юлиана Попова – зам.-ректор по Евроинтеграция и международно сътрудничество.

Основното звено за обучение в случая ще бъде факултет "Бизнес и мениджмънт" с катедра "Европеистика и международни отношения", с активното участие на Юридическия факултет. В програмата е заложено и интензивно чуждоезиково обучение, като студентите ще могат да избират между три езика - арабски, английски или немски.

Бакалавърската програма по "Евроатлантическа и глобална сигурност" ще е посветена на сигурността за евроатлантическото ценностно пространство в контекста на външните рискове и външните граници на ЕС. Студентите ще се обучават в аналитична дейност, свързана с идентифициране и решаване на проблеми, представляващи опасност за евроатлантическата и глобална сигурност; комуникационна и координационна дейност.

Специалност "Сигурност за граждани и собственост в трансгранична среда" е също бакалавърска, и е посветена на сигурността на граждани и собственост в контекства на вътрешните рискове и отворените граници на ЕС. Обучението ще акцентира върху идентифициране и решаване на проблеми със сигурността на граждани, и публична и държавна собственост в трансграничен контекст, и свързаните със това комуникационна и координационна дейност, както и превенция. 

Академичното ръководство изрази съжаление, че поради демографските тенденции се е наложило местата за нови студенти да бъдат намалени с около 250 бройки. Така през новата академична година университетът ще посрещне около 2000 първокурсници. Отделно от тях на обучение ще постъпят около 100 чуждестранни студенти, предимно от съседни държави, но интерес има и от далечни азиатски дестинации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама