Младежи от Индия, Непал, Камерун и Виетнам ще се обучават в Русенския университет

12:04, 15 юли 15 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През предстоящата нова академична година Русенският университет ще посрещне около 100 нови чуждестранни студенти, съобщи на пресконференция днес академичното ръководство. По традиция най-голям интерес има от съседните на България държави, но поради продължаващото международно сътрудничество, тази година са привлечени студенти от по-нетрадиционни дестинации, като Индия, Непал, Камерун и Виетнам. 

Проф. Белоев коментира, че поради продължаващите неблагоприятни демографски тенденции, университетът ще посрещне около 250 първокурсници по-малко. Преструктурирани са най-малко търсените специалности, и са намалени някои от местата в тях. Така в Русенският университет през академичната 2015-2016 г. на обучение ще постъпят около 2000 нови студенти, като тази бройка не включва чуждестранните студенти.

По традиция най-търсени остават педагогическите специалности, както и тези, свързани със социалните дейности и общественото здраве - кинезитерапия, акушерство, медицински сестри. Силен интерес както винаги има към компютърните науки, специалностите свързани с транспорт, КСТ, и други. На този етап се търси и възможност за увеличаване на местата в педагогическите специалности заради голямото търсене. 

Проф. Белоев обясни, че учебното заведение отдавна е изградило традиции в региона, и около 75% от студентите идват от областите Русе, Разград и Силистра. Заради спада на учениците, завършващи средно образование обаче, се очаква около 40% от специалностите да останат само частично запълнени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама