София е градът с най-ниско ниво на корупция в България

12:09, 15 юли 15 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
София е градът с най-ниско ниво на корупция в България. Това сочи проучване на „Барометър България“. Анкетата е проведена в пет града, като запитаните в столицата са дали най-много отрицателни отговори дали са им искали подкуп, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Другите градове, където е направено проучването са Русе, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. Най-високо ниво на корупция е отчетено в Русе.

На въпрос дали им е искан подкуп отрицателно са отговорили 44% от запитаните софиянци. Всеки четвърти пък е казал, че са му поискали пари под масата.

С най-високо ниво на корупция сред институциите е посочена данъчната администрация. След нея се нареждат митниците, съдебната система, здравеопазването и полицията.

 

Всеки пети столичанин е на мнение, че корупцията в общината се увеличава, докато 18% мислят, че намалява. Близо 30% пък твърдят, че тя не е променила нивата си.

Като най-голям корупционен скандал в Столичната община е посочен този с бившия директор на „Топлофикация“ - София Валентин Димитров – Вальо Топлото. След него се нареждат делата срещу бившия кмет на града Стефан Софиянски. Проблемите в „Паркинги и гаражи“ е на трета позиция в тази класация.

Най-одобряваният местен политик от столичани е кметът Йорданка Фандъкова. Евродепутатът Ангел Джамбазки и депутатът Вили Лилков са другите с най-голямо доверие сред софиянци.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама