Светлана Ангелова: Непълнолетни и малолетни родители вече няма да получават семейни помощи за деца

12:51, 15 юли 15 / Политика 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Непълнолетни и малолетни родители вече няма да получават семейни помощи за деца", заяви днес зам.–председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова след гласуваните на второ четене промени в Закона за семейните помощи за деца. Информацията съобщава прес центърът на партията. 

"Когато непълнолетни родители получават семейни помощи за деца, техните родители няма да получават помощи за тях. Обединихме се около това решение, защото трябва да бъде сложен край на социалното явление "деца раждат деца", коментира още Ангелова. "Не бива държавата да насърчава по какъвто и да е начин лица, които трябва да се погрижат първо за своето образование и подготвят за намиране на своето първо работно място, да създават семейства и търсят всевъзможни начини да ги издържат. Затова и подкрепихме предложението непълнолетните родители да получават само помощи в натура".

"Поради редица злоупотреби през последните години въведохме и ограничения за получаване на помощи за деца и от майки - студентки. Както е известно, много майки предпочитаха да започнат следването си във висше учебно заведение, за да получат близо 3000 лева. Само след семестър обаче те се отказваха, което показва, че е била използвана с недотам добри намерения законова възможност за придобиване на значителни средства. Така тези майки вече ще получават помощите при раждане на два пъти. Половината ще се изплаща след предоставяне на уверение за записване в редовна форма на обучение във висше учебно заведение. Втората половина ще се изплаща след представяне на уверение за записан следващ семестър или завършено висше образование, но не по – късно от навършване на една година на детето", посочи още народният представител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама