Оманският фонд не се е отказал от парите си в КТБ

13:52, 15 юли 15 / Политика 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оманският държавен фонд обяви на сайта си, че ще предприеме сериозни действия, за да защити парите си във фалиралата Корпоративна търговска банка. От изявлението, цитирано от „Капитал“, става ясно, че експозициите на държавния фонд към КТБ представляват 0.5% от общата сума на инвестиционното му портфолио и че "въпреки това фондът няма да пести усилия за връщане на парите си".

Оманците, които държат 30% от капитала на банката, отчитат добър растеж и печалби през миналата година от инвестицията им в КТБ. Средната възвращаемост на активите е 7,5% годишно.

По информация на "Капитал" през април оманският фонд е изпратил писмо до правителството на България за извънсъдебно уреждане на претенциите, в което е бил даден срок за отговор.

Преди няколко дни стана ясно, че фондът вече е започнал съдебни действия срещу България. Адвокатската кантора Freshfields е подготвила иск срещу страната ни в международния център за инвестиционни спорове във Вашингтон - ICSID. Възможно е обаче арбитражът да бъде насочен и към Съда на Европейския съюз, който е компетентен да гледа делата, водени от физически или юридически лица за претърпени вреди от институциите на общността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама