158 камери следят реда в Сливен, системата е най-добрата в страната (снимки)

14:04, 15 юли 15 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
158 камери за видеонблюдение са разположени на територията на Сливен, каза инж. Никола Димитров, проектирал и изградил системата. Той е представител на немската фирма „Спайвелт”.

Димитров уточни, че са обхванати всички изходни точки на града, кръстовищата, паркове, обществени места, детски ясли, детски градини и училища.

Идеята е да се намалят криминалните дейности и съответно да се получи по-голяма разкриваемост на такива. Камерите са с много високо качество, като дават възможност да се видят номерата на автомобилите и лицата на хората.

Системата се състои от общо пет сървъра, изготвя се и шести, който ще обхване централната пешеходна зона на Сливен, както и парк „Юнак” и се очаква броят на камерите да нарасне на 193.

„Системата се изгражда поетапно от 2007 година. Единствен с достъп  до данните има кмета и те се предоставят само с негово разрешение”, каза още Никола Димитров и уточни, че в системата не е възможно изтриването на данни и не е заложено като функция.

Предстои да се сключи договор с полицията и други заинтересувани организации. Услугата струва на общината 800 хил лева. За да функционира качествено е необходима поддръжка, която не се поема от фирмата, а е необходимо да се наемат други лица или фирма.

Подобни видеонаблюдения има във Варна и  София, но се оказа, че в столицата от монтирани 260 камери сега работят само 73.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама