Кметството в Гърмен ще наема къщи за временно настаняване на ромите

14:17, 15 юли 15 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметството на Гърмен ще наема къщи за временно настаняване на хората, които ще останат без дом след събарянето на незаконните ромски постройки в квартал "Кремиковци". Това стана ясно след срещата между министъра на регионалнното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кмета на община Гърмен Минка Капитанова и областния управител Бисер Михайлов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Ние ще се постараем да потърсим къщи, да вземем под наем или жители да предоставят безвъзмездно, докато започнем процедурата по изграждане на законните им домове“, обясни Капитаноява. 

Министър Павлова заяви, че очаква общинският съвет да изготви график за настаняването на семействата. Тя поясни, че за имоти като тези 124 къщи в Гърмен, няма вариант за узаконяване.

„Никаква законова промяна не може да ги узакони, от момента, в който има решение на съда. Такъв е случаят с тези 124 постройки в Гърмен“, каза министърът и допълни, че министерството и общината имат разнопосочни позиции по проблема. 

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов се зае да следи изкъсо ситуацията и ще координира действията на институциите.

„Ще бъде създадена координация между държавните институции и община Гърмен. Надявам се мерките да заработят след създаването на този график“, каза Михайлов. 

Лиляна Павлова е категорична, че разселването на ромите не разпалва етническо напрежение, каквато позиция се появи по-рано в публичното пространство.

„Категорично не я приемам, при положение, че държавата в случая спазва закона. Той не позволява незаконно строителство. Всички сме равни пред закона, независимо дали сме от една или друга община или етнос“, заяви регионалният министър. 

Припомняме, че събарянето на незаконни постройки бе спряно заради полученото в събота писмо от съда в Страсбург, в което се настоява да се намерят жилища на хората, чиито домове са или предстои да бъдат разрушени. След като кметството намери подслон на ромите, събарянето ще продължи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама