Готови проекти за 84 млн. лева има Община Добрич за новите оперативни програми

14:19, 15 юли 15 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Готови инвестиционни проекти на стойност 84 милиона лева има Община Добрич, съобщи на кметът Детелина Николова. Те са разработени по проект „Бъдеще за Добрич“, който приключва.

Разработените проекти са общо 66 и с тях Общината ще кандидатства по новите оперативни програми. Те са за 67 улици, 7 училища, 4 детски градини, 1 парк и 2 концертни зали.

За реализиране на проектите за обекти от образователна инфраструктура ще са нужни 23 млн. лева. Има готови проекти за обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на  4 детски градини и 7 училища, както и благоустрояване на дворните  пространства. Обхванати са ЦДГ № 12, ЦДГ № 18, ЦДГ № 25, ЦДГ № 32, ОУ “Хр. Ботев”, ОУ “Йордан Йовков”, ОУ “Стефан Караджа”, СОУ “Дора Габе”, СОУ “Л. Каравелов”, ПМГ “Иван Вазов”, ЕГ “Гео Милев”.  Готови са работни проекти за два обекта от културната инфраструктура - залите "Нели Божкова” и “Добрич”. Те са на обща стойност 3 млн. лева.

Изготвени са 52 обособени проекта за рехабилитация и реконструкция на 45 километра улична мрежа, както и на 20 километра съпътстваща мрежа - тротоари, кръстовища, надлези, междублокови пространства, места за паркиране, детски и спортни площадки. Те са на стойност 55 млн. лева.   

Друг инвестиционен проект е за изграждане и възстановяване на парк „Св. Димитър”, който е на стойност 3,3 млн. лева. На площ 52 138 кв. м се предвижда да се изградят езеро, спортни площадки, детска площадка, паркинг, подход към паркинга, места за хоби дейности, свободна игра и разходка на домашни любимци, зона за екстремни игри, да се монтира енергоспестяващо парково осветление.

По проект „Бъдеще за Добрич“ е извършено прединвестиционно проучване за системата на градския транспорт. Като нейни компоненти се включват електронно таксуване и управление на трафика, нови превозни средства и управление на градския транспорт, както и безопасност на движението и изграждане велоалеи.

Готовите проекти ще могат да се финансират, както по оперативна програма „Региони в растеж“, по която Добрич получава 28 199 162,81 лева, така и по програма „Трансгранично сътрудничество“, ОП „Околна среда“, ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Добро управление“, а също и по Дунавската стратегия.

С реализацията на проекта „Бъдеще за Добрич“ е постигната максимална готовност за постигане визията на град Добрич, а именно „Добрич - Преуспяващ съвременен град, духовен център на Добруджа с високо качество на жизнената среда  и образовани и предприемчиви жители“, каза още кметът Детелина Николова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама