ДПС ще подкрепят съдебната реформа, но след изборите и без патриотите

14:38, 15 юли 15 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 ДПС ще подкрепи съдебната реформа и измененията в Конституцията, но постави две условия пред политическите си опоненти. Едното е това да се случи след провеждането на местните избори през есента. Другото важно условие е Патриотичния фронт да излезе от управляващото мнозинство. Това стана ясно след срещата между лидерите на Реформаторския блок и ДПС – Радан Кънев и Лютви Местан, в която участие взе и здравния министър Петър Москов.

Според Радан Кънев това е прекомерно забавяне. „Доверието между политическите сили в българския парламент не е такова, че да позволи подобно забавяне. Нямаме помежду си нито лично, нито политическо доверие, за да разчитаме, че това действително ще се случи“, обясни лидерът на ДСБ и допълни, че този въпрос за момента относно съдебната реформа стои до огромна степен отворен.

Местан на свой ред обясни, че след изборите ДПС са готови да подкрепят и по-радикални изменения в основния закон, но те трябва да бъдат подкрепени от системни партии. „Убедени сме, че при този подход съдебната реформа ще се ускори и ще се реализира много по-бързо, в сравнение с продължаването на усилията по досегашния начин“, каза лидерът на ДПС.

По думите му този конституционен проект битува в общественото пространство като авторско право и проект на РБ. „Не казвам, че това е лошо по принцип. Когато става въпрос за промени в Конституцията, е съвършенно естествено да се открои волята и политическата отговорност и на основния субект на властта“, обясни Местан и допълни, че предложенията трябва да са легитимни от гледна точка на публичното доверие, което гарантира една или друга идея.

Представители на двете политически сили бяха убедени, че разговорът между тях е преминал в духа на добрия, конструктивен и в никакъв случай остър тон. Друго общо в изказванията на политическите лидери бе, че разговорите между тях ще продължат. „На толкова сериозен политически разговор не съм присъствал до момента през живота си“, каза Кънев и допълни, че продължилият час и половина разговор бил без празно време в него. По думите на Кънев РБ ще отправи нова покана за разговор по съдебната реформа към БСП и АБВ. „Нашата цел остава непроменена – 180 гласа през другата седмица“, категоричен е тъмносиният лидер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама