Румънски език ще може да се учи като СИП в училищата в Добрич

15:20, 15 юли 15 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При проявен интерес началниците на инспекторатите по образование в Добрич и Констанца биха съдействали в училищата в Добрич румънски език да се изучава в часовете за свободно избираема подготовка, съответно и български език – в румънските учебни заведения.

Това стана ясно след проведената днес в Добрич първа среща на началника на Регионалния инспекторат по образование в Добрич д-р Христо Боев и колегата му главен инспектор на образователния инспекторат в окръг Констанца д-р Радуко Попеску.

По време на срещата е установено, че има сходни проблеми, както и много общо по отношение на историята и културата на двата народа, обясни д-р Радуко Попеску. Той счита, че може да се работи съвместно в областта на образованието и на културно ниво.

Коментирана е бъдеща съвместна работа, каза д-р Хр. Боев. Има намерения за се подпомага сътрудничество между училищата в двете области, да се провеждат съвместни дейности, като спортни прояви, фестивали, отбелязване на бележити дати на ниво Европейски съюз. Опит преподаватели и директори ще обменят на срещи и семинари, обясни д-р Боев.

Протокол за сътрудничество между инспекторатите по образование в Добрич и Констанца и университет "Овидиус" в румънския град ще бъде подписан до три месеца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама