Реформаторите издигнаха омбудсмана за втори мандат (обновена)

15:34, 15 юли 15 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на Реформаторския блок издигна за втори мандат настоящия омбудсман Константин Пенчев. Днес БСП пък предложиха депутата Мая Манолова за същия пост. "Червеното острие", която подкрепи Делян Пеевски за председател на ДАНС и бе един от авторите на аферата "Костинброд", бе подкрепена и от НПО, близко до червената партия.

Мандатът на настоящия омбудсман изтича на 20 октомври, а миналата седмица Народното събрание прие процедурни правила за издигане на нов. Днес в 18 ч. изтича срокът за внасяне на предложения.

Вчера Константин Пенчев заяви преди БНР, че не очаква да бъде номиниран за втори мандат. От съобщението на пресцентъра на Реформаторския блок не става ясно дали решението кандидатурата му да бъде издигната е съгласувана с него или е спонтанно решение. Малко по-късно в профила си в социалната мрежа Facebook съпредседателят на партията Радан Кънев разясни, че разговор е воден и Пенчев е приел номинацията. Той многократно е подчертавал, че ако бъде издигнат, ще участва. "Добрият омбудсман се познава по това, че не го издигат за втори мандат", каза вчера Пенчев. За първия му мандат той бе предложен от ГЕРБ.

Неясно остава и това как ще гласуват от ГЕРБ. "Очаквам с интерес обсъждането в групата, защото едва ли много колеги ще бъдат доволни от нейната номинация", каза Менда Стоянова пред "Нова", като заяви, че аферата "Костинброд" е "само един елемент" от недоверието на ГЕРБ в Манолова. "Много често тя блъфира, използва непроверена информация, което не е присъщо на един омбудсман", добави Менда Стоянова.

Междувременно в интернет започна подписка за втория мандат на Пенчев. "През целия си мандат той винаги заемаше категорична позиция на страната на гражданите и гражданските протести! При протестите от лятото на 2013 г. стана гарант за диалога между гражданите и управляващите тогава, зае категорична позиция по казуса с КТБ, при протестите срещу повишаване цените на тока, в защита на децата с увреждания и семействата им и още много, много пъти... Всеки път беше на страната на справедливите граждански искания и позиции! Не мълча, не се поддаде на политическо-партийни пристрастия, винаги с остра и независима позиция в защита на гражданското ни общество и права! Това го направи неудобен за статуквото, но уважаван от нас, гражданите на Република България!", пишат граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама