ЦИК: Няма сигнали за предизборна агитация в Пловдив

15:37, 15 юли 15 / Любопитно 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Все още няма постъпили сигнали за предизборна агитация в Пловдив", заяви Александър Андреев, член на ЦИК, във връзка с появилите билбордове в Града на тепетата на Дани Каназирева.

Емануил Христов, член на ЦИК, пък отбеляза, че след като все още няма издаден указ на президента за насрочване на избори, не може да има каквато и да е предизборна агитация и допълни, че ако има някакви билбордове на определен кандидат за кмет, то това е чиста реклама.

"Кметът на общината обаче е този, който може да вземе решение как да действа в такъв случай. Той може да наложи глоба, ако с това се замърсява града или е в разрез с общински наредби", каза още Христов. По думите му обаче съгласно Изборния кодекс не може да се направи.

"На предстоящите местни избори, студенти и учащи се няма да могат да гласуват в населените места, където се обучават, ако не отговарят на принципа на уседналост", каза Александър Андреев.

Те ще трябва да гласуват там, където имат адресна регистрация поне 6 месеца преди избора. Освен това, при тези избори, няма да може да се гласува с удостоверение за гласуване на друго място, обясниха от ЦИК.

Според специалистите това ще е от значение за наблюдатели, застъпници, които ще трябва да гласуват в съответното населено място по постоянен или настоящ адрес.

"Това отнася и за членовете на СИК, или останалите лица, ангажирани по изборите", допълни Андреев.

"В до 500 избирателни секции трябва да се проведе машинно гласуване на предстоящите местни избори", каза той.

По думите му този път гласуването, чрез поставени стационарни машини в някои избирателни секции, няма да е експериментално, а ще бъде включено в общите резултати за гласуване.

От ЦИК обясниха, че бюлетината за общинските съветници на предстоящите местни избори ще е същата като тази за народните представители. Тя изглежда по подобен начин, като в квадратче в лявата страна ще се гласува за политическата сила, а в кръгчето за преференция - за определен кандидат от кандидатската листа.

Друга новост при тези избори е, че показването на бюлетината ще води до нейната недействителност и тя ще бъде унищожена, а на избирателя няма да се дава друга бюлетина. Същото важи и за случаи, когато е заснет начина на гласуване.

При грешка в гласуването пък избирателят ще има право да върне сгрешената бюлетина и ще се дава друга, като това ще се отбелязва в протокола.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама