Депутати гласуват тайно НСО да охранява и "други лица"

15:51, 15 юли 15 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идеи за разширяване на кръга от лица, които могат да бъдат пазени от Националната служба за охрана (НСО) е прокарал тихомълком ръководителят на парламентарната комисия за спецслужбите Димитър Лазаров от ГЕРБ през ръководената от него комисия, пише „Дневник“, научил от депутати, участвали в заседанието миналата седмица.

Промените предвиждат при необходимост сред охраняваните да попаднат и „други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансовата стабилност на държавата“. Такава възможност имаше и досега, но щеше да отпадне с приетия на първо четене законопроект от парламента. Още преди две седмици текстът предизвика недоволство на опозицията и сред управляващите.

Не е била предоставена предварителна информация за заседанието, на което е минал целия закон за НСО и внесените от ГЕРБ изменения, а по принцип такава се публикува на сайта на Народното събрание.

На първо четене парламентът е приел специалния закон за НСО без текста, който дава възможност за охрана на „други лица“. С това предложение не става ясно кой ще може да се възползва от него, като се дава възможност на широк кръг от хора да попаднат под защита.

Специална комисия ще решава дали има заплаха и дали човекът е от значение за стабилността на държавата, както и какъв тип охрана ще предоставя. Тя ще бъде ръководена от началника на НСО, а в решението ще участват и председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР).

"Ако утре шефът на НСО реши, че вие сте от значение за националната сигурност или, да речем, някой банкер е важен за финансовата стабилност, ще му бъде дадена охрана. А аз не съм съгласен държавата да плаща за това. Да си плащат сами", коментира пред "Дневник" един от членовете на ресорната парламентарна комисия за контрол на спецслужбите Методи Андреев от ГЕРБ. Той е против хора, които не са директно свързани с държавата, да получават охрана, платена от държавата.

Тъй като целият законопроект е разгледан в комисията тайно, не се знае с какви гласове е минал текстът. В пленарната зала предстои дискусия наесен след ваканцията на депутатите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама