Сърцето на София с изцяло нов вид

16:00, 15 юли 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Без нови високи сгради и облекчаване на автомобилния трафик в центъра на София. Запазване и увеличаване на дърветата и зеленината в сърцето на града. Възраждане на археологическите ценности и паметници в столицата. Такива ще са правилата за облика на София от октомври, когато новият подробен устройствен план на центъра на града ще влезе в сила.

Той беше представен съвместно от главния архитект на столицата Петър Диков и заместник-кмета по култура д-р Тодор Чобанов. Очаква се планът да бъде одобрен на последната сесия преди лятната ваканция на Столичния общински съвет на 23 юли.

Главният архитект обясни, че планът е консервативен по отношение на намеси и те ще са минимални, целта е да се запази обликът на историческия център.

„Съобразили сме се изцяло с препоръките на световната организация за опазване на културното наследство ЮНЕСКО и на Европейската комисия за опазване на историческите центрове на старите градове“, допълни Чобанов.

Планът обхваща територията от бул."Евлоги и Христо Георгиеви" през Орлов мост, бул."Руски", минава южно по улиците "Аксаков", "Алабин" и "Гурко", спуска се до бул."Мария Луиза", като включва площад "Света Неделя", бул.Дондуков", ул."Кракра", паркът "Заимов", бул."Левски и ул."Шипка" до Военна академия.

"Доста недобри практики се случиха през последните 20 години, защото се правиха на парче. С този план прекъсваме тази практика и даваме шанс на центъра на София с неговата древна история да започне да показва каквото има под паважа и да го показва така, че хората да могат да го възприемат. Прагматичната цел е привличането на туристи", посочи Петър Диков.

Отпадат високите сгради

Подробният устройствен план на центъра на София ще пресече "някои мераци за мащабно строителство", посочи Диков.

Той даде за пример емблематичната сграда на ресторант "Синият лъв" с вековната градина срещу Народния театър "Иван Вазов", където е било предвидено строителство на висока бизнес сграда. С новия план това нямало да се случи.

"Царските" конюшни, които се намират на ъгъла на булевардите "Дондуков" и "Левски" срещу сградата, също се запазват и няма да се строят два небостъргача по 100 метра, каквито амбиции имаше, посочи още главният архитект.

В първия си вариант планът е предвиждал пешеходната част на ул. „Сан Стефано“, откъм бул. „Цар Освободител“, да бъде отворена за автомобили. Заради гражданско недоволство обаче този вариант е отпаднал и отсечката си остава пешеходна, посочи Диков.

Разширяват паркове и възобновяват архитектурни обекти

Жълтите павета пред Царския дворец остават. Градската градина се разширява като бъде озеленен и теренът, на който се намираше мавзолея на Георги Димитров.

Планът предвижда и в бункера под мавзолея да стане художествена галерия, каза зам.-кметът Тодор Чобанов. По думите му обаче той не съществувал на кадастралната карта на града и ще отнеме повече време докато решат проблема.

Планът предвижда разкриване на археологическия комплекс "Антична Сердика", който се изгражда в момента. От разкопките на площад "Св. Неделя" ще бъде разкрит вторият по големина амфитеатър в Римската империя.

"Длъжни сме да покажем това наследство на света, което дълги години се пипа на парче", каза Петър Диков.

„През 80-те години е създаден резерватът "Средец". Тогава това не е било обвързано с устройствени мерки. Резерватът е съществувал, но са правени компромиси. Много се надяваме този план веднъж завинаги да излъчи ясното съзнание, че повече компромиси с археологическото наследство няма да се правят. Където има археологически структури, те ще бъдат изследвани", каза д-р Чобанов.

Според него грешките, допуснати по отношение на амфитеатъра, отчасти са поправими. Столична община нееднократно е настоявала държавата да прехвърли на Столична община за управление този имот, който в момента е собственост на НЕК. Според Чобанов, юридическото решение вече е намерено. Амбицията на общината е да превърне амфитеатъра в първостепенна културна сцена на София, каза още той.

Диков посочи, че чрез обществените обсъждания гражданите могат да вземат отношение, както и да внесат препоръки и становища за това, с което не са съгласни по подробния устройствен план. Някои от предложенията им се взимат предвид и затова има планове, които се бавят с години, но пък е удовлетворен общественият интерес и се блокират градоустройствени безумия, уточни главният архитект на столицата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама