Правосъдният министър: ЕК категорично подкрепя съдебната реформа

16:15, 15 юли 15 / Политика 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия (ЕК) подкрепя изготвената от правосъдния министър Христо Иванов реформа в съдебната система. Това съобщи самият той по време на изслушването на редовното заседание на правната комисия към НС, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Данните са от проведеното заседание на работната група по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, на която ЕК докладва устно оценката за направеното от България и Румъния по изпълнението на показателите на мониторинга от началото на годината.

Според Иванов ЕК дава висока оценка на усилията на правителството. Той изрично подчерта, че реформата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и разделянето му на прокурорска и съдийска колегии е от първостепенно значение за повишаване на доверието както в правителството, така и в съдебния процес. 

„Европейската комисия оценява като ключов фактор това дали ще се събере мнозинство в Народното събрание, което да ги подкрепи“, посочи Христо Иванов. 

Правосъдният министър защити предлаганата от него реформа, като посочи че е въпрос на национална отгворност тя да бъде осъществена. „Между първо и второ четене ще има възможност за прецизиране. Не сме в някаква догматична позиция. Готови сме да разговаряме. Нека направим тази стъпка, защото получава толкова ясна и видима подкрепа от ЕК“, посочи правосъдният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама