314 млн. лева просрочени задължения чакат в „Мини Марица-изток”

16:26, 15 юли 15 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„През последните години  „Мини Марица-изток” се намира в остра ликвидна криза. Към момента вземанията на дружеството за реализирана и доставена своевременно продукция вече са на стойност над 337 млн. лева, от които повече от 314 млн. лв. са просрочени. Намалените постъпления от реализираните продажби налагат ползването на привлечени средства. Те са единственият начин за обезпечаване на производствената дейност на компанията и осигуряване на заплащането на работещите”, съобщиха от въгледобивното дружество.           

„Във връзка с неточни публикации в медиите от края на миналата седмица по повод заеми от Българския енергиен холдинг (БЕХ) уточняваме, че цитираната сума от 100 млн. лева  са заемни средства, постъпвали в дружеството на траншове, в периода ноември 2014 – юни 2015 година. Те са усвоявани за плащане на заплати и свързаните с тях данъци и осигуровки към персонала и частични разплащания на доставчици”, коментира изпълнителният директор Андон Андонов. „Обвързаността в системата на енергетиката е такава, че ние сме тези, които понасят най-тежките последствия. Всички очакваме договорените вътрешни разплащания”, допълни той. 

 Независимо от всички трудности, пред които е изправено дружеството, изпълнението на производствената програма по добив на въглища е с 1,5 млн. тона повече от заплануваното за периода.

Голяма част от договорите за обезпечаване на производствените дейности за водене на минните работи и подготовката за есенно-зимния сезон са временно спрени за изпълнение поради липса на средства. С минималните входящи парични потоци, освен трудовите възнаграждения на работещите, се правят частични плащания на задълженията към доставчици и кредитори, се казва още в съобщението. 

 „В бизнес плана са направени нужните разчети, но ликвидността в системата на енергетиката все още не е възстановена. Инвестиционната и ремонтната ни програма са изпълнени в незначителен обем, а сме в разгара на ремонтния период. Дори за неексперти е ясно, че месеците юни, юли и август са най-важните за нашата работа. Каквото можем вършим със собствени сили и средства, но всички тези дейности са свързани и с доставки на материали, с кръстосани разплащания по веригата”, обясни изпълнителният директор.    

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама