Барометър България: На почти 38% от жителите на община Велико Търново е искано подкуп

16:54, 15 юли 15 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
37.9% от анкетираните жители на община Велико Търново на въпрос „На Вас лично искали ли са Ви подкуп“ отговарят утвърдително, сочат данните от проучване на „Барометър България“.

14% казват, че подкуп не им е бил искан, а 48,1% не дават отговор. 29,4% смятат, че нивото на корупция е най-високо в здравеопазването, 15,3% - в общинската администрация, 15% - в полицията, 10% - в съдебната система, 8% - в образованието, 6,1% - в данъчната администрация, 4% - в митниците, а 12,2% посочват „друго“.

Запитани кои са най-големите скандали, свързани със злоупотреба и корупция в тяхната община, анкетираните посочват като такива обществените поръчки (според 33,4%), „Нафтеното стопанство и заменките на горите (26,7%), ремонта на площада на „Царевец“ (25,7%), поръчката на доставчик за храната в детските градини (22,8%).

Според 15,9% от анкетираните търновци скандал, свързан с корупция, е „пазаруването“ на съветници при гласуване на решения в Общинския съвет. Ремонтите по пътищата са скандал според 14%, закриването на тролейбусните линии – според 10,5%, кандидатурата на Велико Търново за столица на културата – според 9,3% и дейността на дружеството „Паркинги и гаражи“ – според 7,9%.

Анкетираните великотърновци дават оценка 4,1 по отношение на честност и почтеност на Румен Рашев – кмет на общината от СДС в периода от 1999 до 2011 г. По скалата от 1 до 10 настоящият кмет от ГЕРБ Даниел Панов получава 6,2.

Покойният Драгни Драгнев – кмет на БСП от 1995 до 1999 г., получава най-добра оценка от анкетираните по отношение на честносн и почтеност - 7,9. Най-голям е делът на хората, които одобряват дейността на областния управител от ГЕРБ Пенчо Пенчов (24,1% одобрение), следва сегашиния кмет Даниел Панов (ГЕРБ) с 21,1% одобрение.

Народният представител от БСП Мариана Бояджиева има одобрението на 11,3% от анкетираните, бившият кмет на общината Румен Рашев – на 10,9%, Валентин Ламбев – номиниран за кандидат за кмет на Велико Търново от БСП – на 10% от анкетираните.

Депутатът от ПФ Милен Михов получава одбрението на 7,4% от анкетираните великотърновци, бившият ректор на Великотърновския университет и екссъветник от СДС Пламен Легкоступ – на 6,4%. Името му излезе в публичното пространоство като евентуален кандидат за кметския пост. Общинският съветник от ВМРО и бивш заместник-кмет Йордан Грозданов е одобряван от 6,1% от анкетираните.

Румен Димитров – общински съветник от „Нашият град“, има одобрение 5,3%, Николай Илчев – съветник от АБВ (на предишните местни избори е бил кандидат за кмет от БСП) - 5,1%, председателят на Общинския съвет в старата столица Николай Ашиков – 5%.

4,2 % доверие според анкетираните получава Камен Алексиев – общински съветник от РБ, а неговият колега – също съветник от РБ Мирослав Трифонов – 3,2%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама