Кметът на Пловдив се разходи с лодка по Гребния канал

17:02, 15 юли 15 / Спорт 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Пловдив Иван Тотев не издържа на изкушението да усети лично какво е чувството да си в състезателна лодка на Гребния канал, където на 22 юли започва световното първенство по гребане до 23 г., съобщиха от пресцентъра на на световното първенство по гребане.

Градоначалникът бе поканен от организаторите за старта на любителска фотосесия с пловдивчани под надслов "Аз обичам гребането".

Гости на гребния канал имаха възможност да влязат в състезателни лодки на пристан №1 и да си направят снимки за спомен.

Иван Тотев първи получи възможността да седне в най-елегантната лодка – двойка скул. Но приятното усещане и желанието му да се запознае още по-отблизо със спорта, го накараха да не се задоволи просто с няколко кадъра на вода край пристана. А директно пожела да излезе с лодката по трасето, за да опита сам как точно спортистите правят загребвания на канала.

Негов партньор в скула стана треньорът Любен Голев, подготвил двете ни олимпийски шампионки Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева.

"Да бъда в толкова фина лодка и да се задържа безпроблемно върху водата беше чудесно преживяване", сподели кметът.

Когато излезе от кратката тренировка, Иван Тотев получи специален сувенир от председателя на организационния комитет на световното първенство по гребане Иван Попов. Това бе лопатка от истинско гребло, върху който организаторите бяха изрисували логото на предстоящото състезание.

Кметът заяви, че ще държи греблото, символ на световното първенство през 2015 г., в кабинета си. Но си пожела Пловдив, пловдивчани и България тепърва да имат още повече и още по-чести позитивни емоции, когато градът се превърне в неизменен домакин на големи световни прояви.

"Когато построим втория гребен канал, ще се стремим да имаме голямо първенство всяка година. Градът ни ще стане фаворит за домакин на всички европейски и световни първенства по гребане и кану-каяк, за които решим да кандидатстваме. А готов ли е вторият канал, ние няма да пропускаме възможност", каза още градоначалникът.

Работата по втория гребен канал засега е заседнала в съда, но очакванията са до края на годината Община Пловдив да спечели спора окончателно и през 2016 г. да започне строителството на новото спортно съоръжение край река Марица. Ако това се случи, вторият канал трябва да е готов до края на 2017 г.

По време на състезания той ще служи за загрявка и разпускане на състезателите, така че нищо да не смущава тези, които в момента гребат в битки за медалите. След надпреварите обаче вторият гребен канал става водна тракция, а край него ще има множество спортни съоръжения за пловдивчани и гостите на града.

Световното първенство по гребане до 23 г. в Пловдив се открива на 21 юли, а състезанията са от 22 до 26 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама