България заема 57-о място в света по иновации

17:04, 15 юли 15 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е на 57-о място в света по иновации. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева на откриването на българо-израелски форум по иновации, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Везиева допълни, че страната ни се придвижва постоянно напред в класацията.

Над 80 хил. работни места осигурява секторът в информационните технологии, който заема 10% от брутния вътрешен продукт (БВП). Везиева подчерта силното развитие на този сектор в България. Тя допълни, че новите технологии трябва да бъдат въведени и в другите сектори.

В Израел, където развитието на иновациите е напреднало през последните 25 години, държавната помощ за новите технологии не е непременно свързана с предоставянето на финансови средства, отбелязва зам.-министърът. Там процесът се регулира изцяло от бизнеса, а компаниите се възползват от облекчения.

Израел отделя за иновации 6% от своя БВП, а България няма необходимите възможности на този етап, каза още Везиева.

Форумът е организиран от Министерство на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и посолството на Израел у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама