HRW: Журналистите на Балканите са заплашвани и притеснявани

17:08, 15 юли 15 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Журналистите в някои балкански страни работят във враждебна среда, която им пречи да изпълняват задълженията си, твърди доклад на организацията по човешките права Human Rights Watch (HRW).

Докладът, озаглавен „Трудна професия: атака срещу свободата на медиите“, документира нападения и заплахи срещу журналисти в Босна и Херцеговина, Косово, Черна Гора, Сърбия и Македония и е базиран на интервюта с 86 журналисти от тези страни. Повечето от тях се занимават с теми като военни престъпления и корупция в страните си. 

Стефица Галич, журналист от Босна и Херцеговина, която беше нападната през 2012 е разказала пред HRW, че седмици преди атаката се е оплакала, че е получила заплахи за убийство, но полицията й казала да не обръща внимание. След като международни организации се намесили, било проведено разследване и за нападението били осъдени държавни служители. 

Джета Ксара от Косово споделя, че работата й е „минно поле и трябва да си пазиш гърба“, а македонският журналист Томислав Кезаровски, който разследвал смъртта на свой колега в Черна Гора разказва, че властите го преследват и клеветят. 

Според HRW висши държавни служители редовно съдят журналисти и медии за клевета, а репортери, които пишат по чувствителни теми, са оклеветявани пред обществото. 

Про-правителствен вестник в Косово, например, обвинил журналистка, че е сръбски шпионин, защото писала текстове за това как местните власти не си изпълняват предизборните обещания. Жени журналисти редовно били нападани вербално с вулгарен език – про-правителствен вестник в Черна Гора, например, нарекъл журналистка „жена с леко поведение“.

Докладът на HRW изрежда и случаи в Босна и Херцеговина и Сърбия, при които телевизионни предавания са сваляни от ефир, защото обсъждат неудобни за властите теми. В тези две страни медии редовно са подлагани на данъчни и всякакви други административни проверки. 

Никоя от изброените страни не е провела адекватно разследване на нападенията и заплахите над журналисти. 

„Страните в Западните Балкани се клатушкат по пътя си към демокрацията вече две десетилетия, но заплахите и нападенията срещу журналисти подкопават свободата“, посочва авторът на доклада Лидия Гал от HRW. “По време на преговорите с тях за членство, ЕС трябва да накара тези държави да сложат край на заплахите и тормоза над журналисти. Ако Съюзът настоява сериозно да се спазват критериите за членство, свободата на медиите трябва да е сред приоритетните теми.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама