Правната комисия даде зелена светлина за антикорупционното бюро

18:50, 15 юли 15 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правната комисия одобри създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, предаде репортер на СофияTopnovini.bg. Бюрото е част от Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, внесен от Министерски съвет.

Народните представители приеха законопроекта на първо четене с 11 гласа "За" (ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт), 5 против (БСП и ДПС), а трима се въздържаха (АБВ и "Атака"). 

"Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) от 300 получени сигнала е установила конфликт на интереси само в 8. Това довежда на мисълта, че тази комисия не работи и ние трябва да направим всичко възможно да създадем работещо звено", обясни Димитър Делчев от ПГ на Реформаторския блок. По думите му като законодателен орган трябва да заявим ясна воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

От "Атака" се въздържаха, защото вицепремиерът Меглена Кунева все още не се е срещнала с тяхната парламентарна група. 

Обяснението на АБВ пък бе, че били изпратили 9 въпроса до вицепремиера, на които било отговорено чак днес. По този начин групата не е имала време да съгласува позицията си.

"Има възможност да променим становището си между първо и второ четене", каза народният представител от АБВ Лъчезар Никифоров. 

От БСП гласуваха против, защото се опасяват, че анонимните сигнали до бюрото могат да бъдат използвани за политическа репресия.

"Директорът на бюрото ще се назначава от президента по предложение на Министерски съвет. Как този директор ще разследва собствения си "работодател", попита Филип Попов от БСП. 

Вицепремиерът Меглена Кунева беше категорична, че законът не се прави, за да се хареса или не на Европа, а за да отговори на един от най-големите проблеми на България - корупцията. Тя посочи още, че анонимните сигнали не трябва да отпадат, защото те ще дадат повече възможност за разследвания.

Антикорупционното бюро обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

По този начин се създава необходимата връзка между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска.

Обединяване на функции е важно, тъй като конфликтът на интереси често е в основата на необяснимо обогатяване на съответните лица. На свой ред данните от проверките дават емпиричен материал за анализи с практическа насоченост.

Предвидено е Националното бюро да се ръководи и да се представлява от директор, който се подпомага от заместник-директор. Така ще се персонализира отговорността за работата на новия орган.

Директорът и заместник-директорът се назначават и се освобождават от Президента по предложение на Министерския съвет. Участието на повече органи в процедурата по избор, както и предвиденото публично изслушване на кандидатите и задължителната проверка на тяхната почтеност гарантира провеждането на отговорен избор.

Уредените положителни и отрицателни предпоставки за заемането на длъжностите, забраната за извършване на друга платена дейност и предвиденото възнаграждение имат за цел да създадат условия за назначаване на независими и компетентни личности.

Функциите на Националното бюро са две основни групи – оперативни и аналитични.

Първите са свързани с приемането и проверката на декларации за имущество и интереси и осъществяване на проверка на имущественото състояние и на производство за конфликт на интереси.

Аналитични функции се отнасят по изготвяне на анализи и методологии и разработване на антикорупционни мерки. Изрично е предвидено, че изготвените от Бюрото анализи и предложения за антикорупционни мерки се предоставят на компетентните органи, които са длъжни да се произнесат по тях и да информират Бюрото за предприетите мерки.

За ефективно осъществяване на работата на Националното бюро е предвидено то да получава съдействие и информация от държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, юридически лица и от граждани.

Уредено е задължение за явяване пред Националното бюро, като за непредоставянето на информация и за неявяване е предвидена административнонаказателна отговорност. Друго важно правомощие на Националното бюро е възможността му да иска от съда разкриване на банкова тайна.

Предвидените в закона проверки и производства се осъществяват от инспектори, които задължително преминават през проверка за почтеност. Те биват подлагани и на периодични, и на инциденти проверки за почтеност.

Като гаранция за ефективност на работата на Националното бюро е предвидено задължително провеждане на независим външен одит на дейността на всеки 18 месеца. Одитът се извършва от международна одиторска компания, определена от министъра на финансите по реда на Закона за обществените поръчки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама