Над 150 състезатели от 6 държави в деветите "Русенски легенди"

19:03, 15 юли 15 / Спорт 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деветото поредно издание на международния турнир по свободна борба за кадети и кадетки "Русенски легенди" ще се проведе през този уикенд. Организатори са местният клуб "Юнак - Локомотив" и БФБорба със съдействието на Община Русе.

Турнирът се провежда в чест на известните борци Иван Илиев, Огнян Николов, Валентин Йорданов, Валентин Гецов, Рахмат Сукра, Валентин Савов.

Схватките започват в 9:00 ч. в събота, 18 юли, в зала "Дунав", а надпреварата ще бъде официално открита в 17 ч. от кмета Пламен Стоилов и част от легендите, сред които и президентът на родната федерация и седемкратен световен и европейски и веднъж олимпийски златен шампион, борец № 1 на XX век в свободния стил Валентин Йорданов. В неделя, 19 юли, първите двубои започват също в 9 ч. сутринта.

В турнира ще участват над 150 борци от 6 държави, съобщиха треньорът в "Юнак - Локомотив" Георги Станев и селекционерът на националния отбор на България за кадети Салим Наим.

Кадети и кадетки от Румъния, Молдова, Гърция, Германия, Македония и цяла България се очакват за надпреварата в Русе, като се очаква потвърждение за участие и от национални гарнитури от Полша и Словакия.

"26 състезатели от разширения национален отбор на България във възраст кадети ще се включи в турнира", отбеляза Наим, който е в Русе с момчетата вече десети ден. "Лагерът ни тук и участието ни в този престижен турнир е част от подготовката ни за Европейското първенство за кадети в Сърбия на 5 и 6 август. Целта е момчетата да се преборят с повече състезатели от различни школи. Те са пределно мотивирани да се докажат, има настроение, всички са здрави", коментира още той.

В разширения национален отбор на България е и русенецът Тургай Юмергюве (кат. 63 кг.). Домакините ще бъдат представени и от Мурат Акиф в същата категория.

Около 20 кадетки от разширения състав на България са на лагер в Сливен и ще пристигнат в петък в Русе.

"Към борбата имаше голям интерес. Напоследък обаче има отлив. Задължение и на нас треньорите е да привличаме повече деца към спорта. Ако не големи спортисти, да станат поне достойни хора", сподели Салим Наим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама