Еврокомисията иска и България да се включи в заем за спасяването на Гърция

21:24, 15 юли 15 / Политика 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България ще участва в заем от близо 13 млрд. евро заедно с останалите 8 страни извън еврозоната за спасяването на Гърция. Това поиска Eвропейската комисия.

Гърция се нуждае от преходно финансиране за следващите 3 месеца, преди да започне новата ѝ спасителна програма, обяви комисарят, отговорен за общата валута, Валдис Домбровскис.

„Поради очевидната липса на по-добри решения единственият възможен вариант остава Европейският фонд за финансова стабилност. Това е инструмент, който беше създаден в началото на дълговата криза и принципно трябваше вече да не се използва”, казва Домбровскис.

В Международния валутен фонд (МВФ) няма налични пари от европейския бюджет като гаранция, които да покрият неотложните за плащане от Гърция 7 млрд. евро този месец и други 5 млрд. евро през месец август.

Има възможност за изкупуването на ценни книжа за гаранция или бъдещи парични трансфери от евробюджета, който да замени заема.

Предложението се разглежда от финансовите министри. България официално не е изразила позиция.

Българският бюджет може да гарантира за гърците, въпреки че страната ни не е в еврозоната. Източници от Брюксел обясняват, че ветото срещу заема може да бъде заобиколено чрез гласуване с квалифицирано мнозинство на едва 15 финансови министри, които представляват държави с 65% от общото население на Европейския съюз.

При отпускането на 35 милиарда от еврофондовете, ще има нови привилегии за Гърция, обяви Еврокомисията. Комисарят по регионална политика Корина Крецу уточни, че на гърците ще бъдат преведени авансово плащания по още незавършени проекти от предишния и от новия програмен период. Тяхната обща стойност е 1,5 млрд. евро. Делът на съфинансиране от гръцкия бюджет остава 10%, а България участва в европроектите с 20 на сто собствени средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама