Здравната каса няма да работи с всички болници

22:17, 15 юли 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да сключва договор с всяка съществуваща болница. Касата ще може да избира дали да го направи там, където болниците са повече, отколкото е нужно, реши парламентът на първо четене на законопроекта за лечебните заведения.

Предвижда се областни и национални комисии да определят задължителна здравна карта с броя лечебни заведения и лекари, които са необходими по места. В законопроекта са включени и спорните текстове за приватизацията на държавните болници, но здравният министър Петър Москов потвърди, че на второ четене правителството няма да ги подкрепи.

Комисията по здравната карта в областния град или в здравното министерство ще предложи с кои от болниците на местата с голямо предлагане на здравна помощ НЗОК ще може да сключи договор. В момента Касата е длъжна да сключи договор с всяка лицензирана клиника.

В България болниците са 365 на брой, а чрез тази промяна ще се спре отварянето на нови лечебни заведения в големите градове.

В здравните карти трябва да фигурира и броят на аптеките и там, където вече има повече от необходимата бройка, да не може да се открие аптека, казва д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама