Сблъсъци между демонстранти и полиция в Атина, докато парламентът заседава (обновена)

22:53, 15 юли 15 / Свят 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция избухнаха тази вечер в центъра на Атина, докато парламентът обсъжда мерките за икономии, поискани от международните кредитори на Гърция в замяна на трета спасителна програма, съобщават ДПА и Ройтерс.

Групата от 100-150 анархисти е започнала да хвърля петролни бомби „Молотов”, на които силите на реда са отвърнали със сълзотворен газ, предава GRReporter. Миризмата е достигнала до вътрешността на сградата на парламента, споделят парламентарните журналисти там. Депутатите от СИРИЗА изглеждат смутени от сблъсъците вън, допълват те.

На площад Синтагма са се събирали стотици гърци, за да протестират срещу одобряването на мерките за икономии.

По време на безредиците са пострадали четирима гръцки полицаи и двама френски фотографи, съобщава АФП. По данни на полицията има запален микробус на гръцка телевизия, повредени са няколко банкомати и са разбити витрини на близките магазини. Задържани са най-малко 50 души, които са участвали в безредиците.

Въпреки постигнатото споразумение опасността от Grexit продължава да се намира както на масата на преговорите, така и в плановете на финансовото министерство на Германия, пише германският вестник Die Welt.

Дебатите в парламента продължават в отсъствието на гръцкия премиер Алексис Ципрас, казват от GRReporters. Лидерите на проевропейската опозиция се срещат в парламентарния офис на председателя на дясноцентристка либералноконсервативна политическа партия “Нова демокрация” Евангелос Меймаракис, за да преразгледат решението да не се произнесат по време на заседанието.

Опасенията са, че по време на гласуването Ципрас ще загуби голяма част от депутатите на управляващата партия СИРИЗА и това може да предизвика бурни политически събития, споделят източници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама