Почти 600 тона плодове и зеленчуци имат пропуски в документацията

23:38, 15 юли 15 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 591 тона плодове и зеленчуци са с неизправна документация. Това са открили инспектори към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на засилените проверки на пазари, борси, тържища, складове и търговски вериги в цялата страна.

Констатирани са 176 несъответствия при извършени 1023 проверки от средата на месец юни, като са съставени 24 акта за установяване на административно нарушение.

Столичната борса "Дружба" има два акта за липса на етикети при картофи, домати, тиквички, сладки пиперки, кайсия, краставици, дини, нектарини, праскови, череши и пъпеши. 

В пловдивска област в село Първенец са установени липса на етикети, пропуски в придружаващите документи или несъответствия при опаковките и маркировките на праскови, нектарини, портокали, пъпеши, дини, лимони, домати, пипер, моркови и картофи. Проверени са и общински пазари и складове на едро на територията на Пловдив, където не са констатирани несъответствия.

Заради неясен произход или липса на етикети на праскови, картофи, череши, пипер, краставици, кайсии, домати и пъпеши инспекторите са съставили 7 акта на стоковата борса във Варна.

При проверка на борсата в благоевградското село Кърналово е констатирана липса на регистрация съгласно закона за храните, както и липса на маркировки при домати, сладък пипер, кайсии и дини, заради което са съставени два акта.

Проверени са и складове в Гоце Делчев, както и общински пазари в областта, където проверяващите са установили липса на маркировка по домати, череши и дини.

Борсите, тържищата и пазарите за плодове и зеленчуци в областите Бургас, Перник, Плевен Силистра, Велико Търново, Кюстендил, Добрич, Сливен, Търговище, Шумен, Кърджали, Видин и Ямбол са с несъществени нарушения, отбелязва БАБХ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама