Банките в Гърция отвориха, остава лимитът от 60 евро на ден

11:15, 20 юли 15 / Свят 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След три седмици ваканция и въвеждане на капиталов контрол, гръцките банки отново работяти.

Това стана след като кабинетът на Алексис Ципрас постигна съгласие с международните кредитори, приемайки всички реформи в замяна на спасителни финансови инжекции.

Лимитът от 60 евро на ден обаче остава. Бизнес транзакциите също ще бъдат ускорени, за да се даде тласък на икономиката.

Пред в. Катимерини, президентът на Националната банка на Гърция и председател на Съюза на банките в Гърция Лука Кацели обяснява, че от днес до 24 юли вложителите ще могат не само да теглят по 60 евро на ден, но ще имат и друга възможност: "От събота, 25 юли, до събота, 1 август, и през следващите седмици след 1 август те ще могат да теглят по 420 евро на седмица", посочва Кацели. "Ако някой не е изтеглил парите за текущата седмица, той губи това право, тоест следващата седмица ще може да получи не повече от 420 евро", пояснява Кацелини.

От днес в Гърция влизат в сила новите повишени ставки за данък добавена стойност (ДДС), съобщават гръцките медии. Гръцкото министерство на финансите е гарантирало, че е взело необходимите мерки за обезпечаване на плавния преход към новия режим на ДДС.

За хотелите са предвидени нови повишени ставки от 13% вместо 6,5 на сто, те обаче ще влязат в сила от октомври 2015 г. след приключване на туристическия сезон.

По-висока - 23% става ставката на ДДС за много хранителни стоки, за билетите на градския транспорт, самолетите, корабите и такситата. 23% ДДС ще плащат и заведенията за обществено хранене - ресторанти, таверни и други.

Тази седмица Гърция е изправена пред две важни събития, които са ново изпитание за правителството на Алексис Ципрас - в Атина отново се завръща тройката кредитори (ЕК, ЕЦБ, МВФ), а в парламента предстои да бъде гласуван вторият пакет от мерки. 

Тези две събития са началото на пътя, който кабинетът 'Ципрас" трябва да извърви до финализиране на новия меморандум с кредиторите до 8 август, обобщава вестникът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама