Анализ: Социалните услуги в Шумен не са разпределени равномерно

07:34, 27 юли 15 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разпределението на социалните услуги в общността в община Шумен е неравномерно, сочи анализ на на потребностите от социални услуги в общината.

Документът е изготвен от от специалисти от общинска администрация, с подкрепата на Регионална дирекция „Социално подпомагане” (РДСП) и Дирекция „Социално подпомагане” – Шумен.

Според доклада голяма част от услугите в общността са базирани в града, което затруднява достъпа до тях на жителите от малките населени места на общината.

През последните пет години е силно развита мобилната работа, което компенсира неравномерното разпределение на услугите, посочват специалистите. Данните от проучаването показват, че социалните услуги в общността представляват 82 % от всички социални услуги на територията на общината.

Според проучването на територията на общината е добре развита резидентната грижа за деца, както и за възрастни хора с увреждания, последните обаче са с недостатъчен капацитет. Такива услуги липсват в малките населени места на общината, а стават все по-нужни предвид нарастване заболеваемостта и застаряване на населението.

Липсват и достатъчно услуги от резидентен тип за стари хора, които да осигурят включваща, преодоляваща изолацията и стимулираща инициативността среда.

Специалистите препоръчват да продължи развитието на услугите в общността, което е необходимо, за да бъде гарантирана индивидуалната подкрепа за лицата от рисковите групи. Сред тези тези мерки са увеличаване капацитета на Център за обществена подкрепа на 120 места, както и на Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания с 12 места.

Препоръчва се и разкриване на Кризисен център като държавно делегирана дейност и да се увеличаване капацитета на Дневен център за деца с увреждания със седмична грижа на 30 места.

Според анализаторите за пълнолетни лица и хора с увреждания е нужно разкриване на Център за временно настаняване с регионално значение за лица в риск:

Нужно е и Разкриване на Дневен център за възрастни хора с увреждания в с. Друмево, който да обслужва и потребители от селата Вехтово, Ветрище, Кладенец, Костена река и Овчарово.

Предлага се и разкриване на два Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с умствена изостаналост и лица с деменция с капацитет 12 места всеки, както и на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост с 8 места.

За стари хора също е нужно разкриване на Център за настаняване от семеен тип с 12 места. Нужни са и Дневни центрове за стари хора в Шумен и в село Панайот Волов. Вторият ще предоставя социални услуги на лица от селата Белокопитово и Лозево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама