Преподаватели от плевенската ПГ по транспорт се обучиха в Словения

08:09, 27 юли 15 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група от 10 учители и служители от Професионалната гимназия по транспорт „Проф. Цветан Лазаров“ в Плевен са се завърнали от двуседмично обучение в гр. Копер, Словения. То се е провело от 4 до 19 юли по проекта „Европейският опит на сътрудничество между образование и бизнес-гаранция за устойчиво развитие“ на програма “Еразъм+“, информираха от училищното ръководство.

Приемащ партньор за плевенската група в Копер, Словения е била организацията "Радиел - груп“ с ръководител Дарко Вилер, представител на реалния бизнес в града. Двуседмичният престой на плевенските педагози е включвал посещения в местни учебни заведения - на Средното техническо училище и Педагогическия факултет на университета в Копер, Средното и Висше училище за морски и наземен транспорт в гр. Порторож, Техническия университет в Любляна. Посетени са и държавни институции, регионалния център за радио и телевизия, пристанищния комплекс „Лука“, фирми и заводи в региона.

На място преподавателите от Плевен са се запознали с принципите на работа на образователната система в Словения, връзката професионално образование - бизнес - университети, новостите в диагностиката и продажбата на автомобили, роботизираните производствени системи в заводите за производство на автомобили и автомобилни компоненти, електронните системи за локализация на транспортните средства по градските линии, стандартите за качество и др.

По време на престоя си участниците в обучението са научили и редица интересни факти, свързани с историята, културата и настоящото развитие на градовете Копер, Любляна, Порторож, Бернардин, Пиран и др. Макар и с твърде кратка история като самостоятелна държава, Словения е с богат опит в областта на транспорта и енергетиката, както заради кръстовищното си географско разположение, така  и влиянието на съседните държави Италия и Австрия, обясниха от ПГ по транспорт в Плевен. И допълват, че са убедени в успеха от съвместната работа, както в подобряване качеството на предлаганото обучение, така и в по-широките възможности за реализация на младите хора на европейския пазар на труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама