Депутати от ГЕРБ-Варна дариха икона и кръст на храм в Провадия

09:23, 27 юли 15 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръчно изработена икона на Богородица и напрестолен кръст дариха на храма "Света Богородица живоприемний източник" в с. Бързица, община Провадия, народните представители от ПП ГЕРБ-Варна Нели Петрова и д-р Руслан Тошев. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и протойерей Георги отслужиха тържествена литургия в църквата, която бе възстановена след ремонт. ПП ГЕРБ е сред дарителите за съживяването на духовната обител.

"Църквата е строена през 1934 г. До днес се пази разрешението за градежа й, издадено лично от цар Борис. Длъжни сме да запазим храма и да го предадем на идните поколения. Да има хора, които да го посещават", коментира Пенка Николова, председател на Управителния съвет на фондация "Инициативен комитет за ремонт на църквата в село Бързица".

Митрополит Йоан връчи благодарствена грамота на ПП ГЕРБ, която е оказала финансова помощ за ремонта. Всички икони от основаването на храма са запазени, като по-рано са били реставрирани. Инициативата за ремонта започнала преди година, като в него са вложени около 40 хил. лв. Хората от селото също дават своята лепта, като отделят пари от рентата, която получават.

"Благодаря лично на заместник-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, защото той прие идеята да ни помогне. Благодаря и на народния представител Нели Петрова, която бе посредникът диалогът помежду ни да се случи", каза Николова.

Непосредствено след завършването на ремонтните работи вече има заявени няколко кръщенета в храма. Двойка от селото, която скоро ще чества 50 години семеен живот, пожелала да сключи църковен брак в "Света Богородица живоприемний източник".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама