БАН се разграничи от твърденията за вредните Е-та

10:58, 27 юли 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската академия на науките и Институт по молекулярна биология "Акад. Румен Цанев" към БАН се разграничиха от твърденията на доцент Георги Милошев за наличието на опасни добавки и оцветители в храните, които увреждат човешката ДНК.

В съобщение, публикувано на сайта на Института, се посочва, че заключенията на Милошев „представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват  или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН.“

Според БАН „проведената пресконференция е лична инициатива на доц. Милошев, проведена без знанието на ръководството и учените от ИМБ, направената интерпретация на данните не е обсъждана на Научен съвет и доц. Милошев не е оторизиран да изразява позиция от името на Института и/или БАН. “

„Считаме, че за да бъдат популяризирани и приети в публичното пространство подобни изследвания, касаещи социалнозначими проблеми, с ангажирането на законодателни или регулаторни органи се изисква много по-задълбочен научен подход, с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи, различни тестови системи и независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях“, посочват от Института.

Припомняме, че на пресконференция миналата седмица доц. Милошев изнесе данни, според които са установени шест добавки в храните, които увреждат ДНК. Това са оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е 143, консервантът натриев нитрит - Е 250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.

Милошев посочи, че тези добавки създават риск за здравето, дори когато се използват в много по-ниски от разрешените дози. За да няма увреждане на ДНК, добавките трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама