Предаваме данъчен измамник на Германия

12:28, 27 юли 15 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският окръжен съд допусна предаване на българския гражданин Артур Петров на германските власти, съобщиха от пресцентъра на БОС. Основание за това е издадена Европейска заповед за арест от прокуратура в гр. Аугсбург, с която се иска лицето да бъде задържано и предадено от България в Германия с цел провеждане на наказателно преследване. То е във връзка с извършени общо петнадесет престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната им система.

В заповедта се сочи, че Петров е уличен в престъпление за укриване на данъци в особено големи размери, което деянието е наказуемо и по Наказателния кодекс на Република България. В периода 10.11.2011 г. до 10.07.2012 г. той е укрил данък върху оборота общо 432 910.60 евро, а през 26.01.2012 г. до 10.07.2012 г. е оказал помощ на друго лице да може да претендира неправомерно за данъка върху оборота по входящи сделки и така да укрие данък общо 408 77.63 евро.

Според заповедта Петров и преследвани отделно още две лица са действали съвместно в измамна схема с данъка върху оборота. За целта уличеният бил регистрирал професионална търговия с автомобили в Кауфбойрен, Германия. Преследваният отделно Ц. бил купувал без данък върху оборота автомобили и ги прекарвал в чужбина. Посредством Петров и друго лице той създал втори кръгооборот с фиктивни фактури, с който си служел единствено за укриване на данък върху оборота. Петров действал като т.нар. „missing trader”, посочвал данък върху оборота във фактурите, но не подавал данъчни декларации за данъка и не внасял такъв в данъчната служба в Кауфбойрен. Чрез неподаването на предварителни декларации за данъка, което е било негово задължение, той е скрил от данъчната служба подлежащи на данъчно облагане обороти.

На 05.07.2015 г. Бургаският окръжен съд е наложил спрямо Петров мярка за неотклонение задържане под стража по искане на Окръжната прокуратура.

Днес съдебният състав разгледа делото по същество. В съдебната зала Петров потвърди даденото в предходно съдебно заседание съгласие доброволно да бъде предаден на германските власти. Неговият адвокат смята, че са изпълнени всички предпоставки на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, за да бъде предаден Петров.

Постановявайки своето решение, Окръжният съд взе предвид направеното от съдебните власти на Германия искане и предоставените от Главния им прокурор гаранции. С тях се поемат ангажименти при евентуално постановяване на ефективно наказание той да бъде върнат в България, за да го изтърпи.

Решението на БОС е окончателно. Съдебният акт ще бъде изпратен за изпълнение на Върховна касационна прокуратура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама