Ниските заплати и мизерните условия на труд изкарват работещите в „Борба с градушките“ на проести

13:04, 27 юли 15 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ниските заплати, съкращенията от последните години, мизерните условия на труд са сред причините, които изкарват на протест работещите и служителите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ /ИАБГ/. Това стана ясно днес на брифинг в пресклуба на БТА с участието на лидера на КНСБ за Плевенска област Янчо Андонов и председателя на синдикалната структура на полигон Долни Дъбник към Агенцията Цветослав Христов.

Пред медиите бе представена протестна нота, адресирана до президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева, министъра на земеделието Десислава Танева и до ръководителите на други  институции, ангажирани с проблемите на хората в ИАБГ. В нея те посочват, че вече четвърти месец социалното напрежение в структурите на Ангенцията не спада. Работещите настояват „отговорните институции да си свършат работата и да намерят адекватно решение на проблема с числеността на персонала, агонията с работните заплати и условията на труд“.

Според изнесените данни в страната по площадките към Агенцията трябва да бъдат заети около 900 души, след съкращения обаче техният брой е малко под 600. Средната работна заплата е 493 лв. като тази на ракетните стрелци е едва 395 лв. А те работят на 36-часови дежурства и в мизрени условия.  

В област Плевен към полигон Долни Дъбник има 20 площадки, на всяка от които са заети по трима стрелци. Специалистите са 20 души. Условията за работа на площадките са мизерни, обясни Цветослав Христов. Нито един от фургоните не е с течаща вода, на някои места няма ток, а хората стигат със собствен транспорт до работното си място и това за под 400 лв. месечно, коментираха днес работещите в ИАБГ в Плевен.

Всички служители и работещи в Агенцията са категорични, че ако до утре техните искания не получат отговор, започват символични протестни действия на работните си места. Те ще се проведат на 29, 30 и 31 юли, а след това са в готовност и за ефективни протести. Нашите протести обаче няма да нарушат работата ни по опазване на земеделската реколтата от градушки, категоричен бе Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама