Иван Иванов: Има риск учебната година в Медицинския колеж в Шумен да не стартира нормално

13:21, 27 юли 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“От Медицинския университет във Варна имат опасения, че стартът на учебната година в новооткрития Медицински колеж в Шумен може да е неуспешен, ако общината не доизпълни поетите по време на преговорите с Медицинския университет ангажименти. Това каза днес на пресконференция народният представител от БСП Иван Иванов.

“Топката е в ръцете на кмета Красимир Костов”, допълни Иванов. Той уточни, че притесненията за старта на учебната година са в материалната база. Общината трябва да ремонтира 2 от помещенията, в които трябва да се помещава колежа и трябва да прехвърли партидите за електроенергия и вода на Медицинския университет.

Иванов допълни, че е получил уверение от кмета Красимир Костов, че общината ще изпълни ангажиментите.

Относно ремонта на помещенията народният представител обясни, че трябва да се събори една стена, която е от гипсокартон и това не би трябвало да е проблем. Според Иванов все още не е късно всичко да се изпълни в срок и студентите в колежа да започнат нормално занятия.

Иван Иванов изказа благодарност към всички народни представители от парламентарно представените сили и към хората, ангажирали се със задачата да се разкрие Медицински колеж в Шумен.

“Отварянето на Медицинския колеж в града е показателно, че с общи усилия, независимо от коя партия са хората, може да се направи нещо за Шумен”, каза Иванов.

Народният представител засегна и темите за свлачището край “Дивдядово”, строежа на пречиствателна станция в Шумен, съдебната реформа.

Според Иван Иванов налице са  индикации, че има политическа намеса за забавяне на проекта за свлачището край квартал “Дивдядово”. Депутатът изрази надежда, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството и община Шумен ще стигнат до съгласие и ремонтът на свлачището ще стартира навреме. “Договорът на общината с фирмата изпълнител на укрепителните дейности е до октомври, а до края на годината трябва да се извършат всички разплащания. В противен случай парите за свлачището, които са подарени от държавата ще бъдат загубени”, каза Иван Иванов. Депутатът допълни, че ако в скоро време няма развитие п овъпроса то той ще отправи питане към министър Лиляна Павлова.

Относно строежа на пречиствателна станция за питейни води в Шумен Иванов отново изказа тезата, че пари за това трябва да се дадат от държавния бюджет. Иванов обясни, че в отговор на негов въпрос министър Лиляна Павлова е заявила, че в най-оптимистичния вариант пари за строежа на пречиствателна станция за питейни води в Шумен от Европа могат да се искат през 2018 година. Това е така защото се минава през няколко технологични етапа – изготвяне на работен проект, изготвяне на проект за интегриран воден цикъл на областта и др. Иванов изрази надежда, че както е станало с Медицинския колеж, така и за пречиствателната станция всички политически сили ще обединят усилия, за да се построи това съоръжение в Шумен.

Иванов заяви още, че за Шуменска област не са отделени пари за рехабилитация на пътната мрежа в следващия програмен период по Оперативна програма “Транспорт”.

Народният представител обясни позицията на БСП относно съдебната реформа. Той посочи, че според левицата готвените промени ще доведат само до смяна на седящите в столовете на Висшия съдебен съвет, а не до това, което очакват българските граждани – бързина и качество на съдебния процес.

По време на пресконференцията Иван Иванов говори и за идеята на социалистите ДДС за детските храни и аксесоари и бебешки стоки да бъде намалено на 5%. Това според левицата ще доведе до по-голямо улеснение младите семейства да имат и отглеждат деца. Предстои този петък в Парламента да се проведе дискусия за тежката демографска ситуация в страната, по време на която ще бъде засегната и тази тема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама