Варненци почетоха освободителите на града от турско иго

13:38, 27 юли 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици варненци и гости на града почетоха всички знайни и незнайни герои, участвали в Освобождението на България от турско робство, довело близо 5 месеца по-късно до спасяването на Варна от оковите на Османската империя.

Въпреки жегата пространството в Духовно-просветния център "Свети Архангел Михаил" се оказа тясно, за да побере всички желаещи да засвидетелстват своята признателност към руския солдат и към хилядите доброволци – руски, украински, беларуски, румънски, финландски, полски воини и български опълченци, дали живота си в името на свободата на България.

137 години след паметния ден, днес стана ясно, че варненецът е запазил частица благодарност в сърцето си, а историческите мостове между времената не са рухнали. В едни такива мигове, когато свещениците отправят благодарствени слова към Бог, когато се четат стихове и се изпълнява тържествена музика, времевата дистанция сякаш рухва, за да съпреживеем отново великото дело.

Тържеството премина сдържано, но с една видима демонстрация на родова принадлежност у присъстващите. Кмет, представители на различни институции и вероизповедания, дипломатически мисии, народни представители и патриотични организации поднесоха венци и цветя в знак на благодарност към героите, чиято памет почитаме на 27 юли. Сред дошлите на място бе и директорът на варненската полиция ст. комисар Даниел Пашов. 

За духа на един народ се съди по неговото свободолюбие, заяви кметът Иван Портних. И няма как да е иначе, защото само онзи, който има смелостта да извоюва свободата си, e в правото си да се бори за благоденствие и достоен живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама