Три престижни музикални награди за България спечели тимът на „Сребърна Янтра“ в Блед

16:12, 27 юли 15 / Култура 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ива Ангеличева, Гала Ботева, Гергана Тодорова, Преслава Петкова и Милица Тодорава от тима на Музикалния конкурс „Сребърна Янтра“ защитиха достойно името на България и на едноименния великотърновски конкурс за млади попизпълнители на силния международен конкурс „Златен микрофон“ в Словения.

Край живописното езеро в Блед от 14 до 18 юли си дадоха среща близо 70 певци от 3 до 35 години от 15 държави, разделени в 5 възрастови групи. Песни на Лара Фабиан и Кристина Агилера донесоха второ място на Ива Ангеличева (20 г.), възпитаник на студио „Румина“ (ВТ) в категория „L“, отстъпвайки само на Раса Каушуте от Литва. Ива пристигна в Словения директно от Лондон, където успешно завърши първата година от своето следване в Middlesex University, показвайки висока класа и талант.

С трета награда от Блед се завърна младата надежда на Севлиево Гала Ботева (11 г.), която в най-многолюдната категория „S“, надви конкуренцията с песните „Молитва“ (М. Шерифович) и “Big Time”. Гергана Тодорова (12 г.) от Стара Загора, позната като финалистка в „Шоуто на Слави“, получи невероятно голяма признание за таланта си, удостоявайки я със специалния Приз за най-обещаващ талант в бъдещето на WAPA – Световната асоциация на сценичните изкуства.

Българските си песни в конкурсната програма Гергана и нейната по-малка сестра Милица – „Янтра“ и „Моя страна, моя България“, представиха с невероятните рокли в цветовете на родния трикольор, ушити и подарени специално за конкурса в Блед от МК „Юнона“. Преслава Петкова (8 г.) от певческата школа на гр. Свищов и Милица Тодорова (7 г.) от Ст. Загора се представиха с изключително силен репертоар за крехката си възраст (кат. XXS), изпълнявайки песни на английски, руски и български език.

„В тазгодишното издание на конкурса в Блед участваха 8 нови държави, така географията на „Златен микрофон“ обхвана 15 страни. Напоследък се забелязва твърда тенденция към снижаване възрастта на победителите в международните конкурси. На това мнение бе и 7-членното международно жури, председателствано от проф. Курт Шмид от Австрия. Голямата награда бе спечелена от Антония Дора Плешко (15 г.) от Хърватска. Впрочем, миналата година победителката също беше много млада, но изключително талантлива – нашата Кристина Дончева“, сподели ръководителят на българския тим Румяна Начева, член на международното жури в Блед за България и директор на МК „Сребърна Янтра“.

Тригодишната Ада Трач от Полша бе най-малкият участник на „Златен микрофон“, която още с първата си поява на сцената се превърна в любимка на публиката.

„Вероятно Ада ще бъде една от атракциите и на „Сребърна Янтра“ тази есен във В. Търново, защото тя ще пристигне със своята по-голяма и много талантлива сестра Виктория Трач, на която връчих персонална покана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама