Музеят на авиацията отбелязва 100 г. от началото на българското самолетостроене

17:19, 27 юли 15 / Любопитно 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Музеят на авиацията в Крумово става арена на тридневно честване на 100-годишния юбилей на българското самолетостроене. Серията от инициативи започва на 7 август с Третата въздушна обиколка на България, ден по-късно ще бъде открито изложението "Построено от българи".

Гвоздеят на програмата е копието в реални размери на първия български самолет "Йорданов – 1", което музеят ще получи като подарък от фондация "Български ВВС". Ръководител на проекта е Стоян Аврамов, главен конструктор е Александър Маросян – самият той конструктор на самолети. Идеята за репликата в реален размер е на председателя на фондацията ген. Спас Спасов

"Самолетът е характерен за второто десетилетие на миналия век, той е двуместен, с един двигател. Реставрацията е станала по косвени данни и впечатления от трите архивни снимки, останали от самолета на Асен Йорданов в България", разказа Стоян Аврамов.

Първоначалният замисъл на проекта е бил репликата да лети, но недостигът на средства и време е принудил конструкторите да се разделят с този план, а моделът да бъде опростен.

Финансирането е по програма "Родолюбие" към Министерството на отбраната. По ред причини парите – 20 хил. лева, се забавили. От министерството обещали, че днес , 27 юли, 80% от средствата ще бъдат предоставени, сподели още Аврамов.

Липсата принудила конструктурите да стартират проекта по изграждане на репликата със собствено финансиране - дарения, спонсори, доброволен труд и не на последно място – много сърце. Така например семейство българи, живеещо в САЩ, дарило 1200 долара за платната на самолета, дарения от по 200 и 500 долара направили и бивши летци от Безмер и Чешнегирово.

"Копието, по което все още се работи в Садово, ще бъде подарено на музея в Крумово", поясни Аврамов.

Що се отнася до Третата въздушна обиколка на България, то тя стартира на 7 август точно в 12 часа в Пловдив и приключва на следващия ден – отново в Пловдив.

От летището край Града под тепетата маршрутът се разделя на две – група самолети отпътуват за Приморско, където ще се включат нови участници в авиопохода. От Приморско самолетите ще се разделят на два лъча – по-бавните ще се отправят към летището край Плевен, а по-бързите към Балчик и след това отлитат към Плевен.

На 8 август всички участници в обиколката на България ще се съберат отново в Пловдив. Официалното им посрещане е в 12 часа край музея в Крумово, където в 13 часа пък ще бъде открито изложението "Направено от българи". То ще продължи до 9 август на обяд.

Събитията, посветени на 100-годишнината на българското самолетостроене, са под патронажа на президента на републиката Росен Плевнелиев.

От фондация "Български ВВС" пък все още набират дарения за юбилея. Пари се превеждат по банков път, по сметките на фондацията: IBAN BG14UNCR76301076189574, BIC UNCRBGSF в лева и IBAN BG85UNCR70001520188845, BIC UNCRBGSF в евро. За всяка сума се издава свидетелство за дарение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама