Никой от Здравната каса не уважи протеста в подкрепа на болните от миелофиброза

17:44, 27 юли 15 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едва 20 души се събраха днес на протест пред Националната здравноосигурителна каса - само два пъти повече са страдащите от коварната болест миелофиброза. Техните близки организираха мълчалив митинг, за да помолят отговорните органи да осигурят лечението на тези едва около 40 човека.

Животоспасяващото лекарство, което е разработено в САЩ преди 5 години, е единствената алтернатива на болните от миелофиброза и няма заместител. Това обяснява и скъпото лечение – около 13 хил. лв. месечно. То е включено в Позитивния списък на Касата преди година, но все още не се финансира от държавата.

Елена Дянкова, чиито баща страда от рядката болест, твърди, че болните не могат да чакат до 2016 г., когато се очаква Здравната каса да започне да плаща за лекарството. Елена обясни, че това заболяване прави човек затворник в собственото му тяло - жив, но без никаква сила за живот. Уврежда костния мозък и много от органите на болния. По думите ѝ състоянието на баща ѝ се подобрява само след първото изпито хапче.

„Осигурили сме лекарството за два месеца. Баща ми всеки ден си брои хапчетата и не знам какво ще правим като свършат. Чувам само оправдания, че още има процедури, че не е предвидено финансово. Аз не смятам, че в 21-ви век е нормално да има съществуващо лечение, а хората да умират по мъчителен начин. Далеч по-благородно е да ги изкарат тук на площада и да ги разстрелят, както правят с уморените коне. В това има повече милосърдие“, споделя Елена Дянкова.

Според Елена фармацевтичните компании нямат интерес да произвеждат лекарството, защото болните в България са не повече от 40-50 души.

„Ние сме здрави и затова сме тук. Болните ни близки не могат да дойдат. В момента болните влизат за едни безсмислени хоспитализации. Безсмислени, защото лечение няма. Тези пари трябва да се вложат в осигуряването на това лекарство“, каза съпругът на Елена Деян Дянков.

Въпреки че Касата имаше заседание на Надзорния съвет, никой не уважи протеста. Никой не слезе дори да обясни, че болните ще чакат повече от година за да получат животоспасяващото лекарство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама