Уолстрийт Джърнъл: Гръцкият туризъм бързо стъпва на краката си

18:00, 27 юли 15 / Свят 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В момента гръцкият туризъм преминава през кризата сравнително добре и бързо стъпва на краката си, пише Уолстрийт Джърнъл. Възстановява се ръстът на хотелските резервации.

Макар политическата и икономическата ситуация в Гърция да е сложна и динамична, туристите се завръщат в страната, което облекчава опасенията, че наложените финансови мерки ще засегнат най-доходоносния сектор – туризма.

Хотелските резервации, които силно пострадаха в началото на лятото, когато Гърция се олюля на ръба на фалита, са се възстановили след като гръцкото правителство договори спасителна сделка с кредиторите на 13 юли. Междувременно, туроператори и авиокомпании заявяват, че резервациите набират нова сила.

"Резултатите от нашите наблюдения показват, че туристическият бранш преодолява кризисния момент сравнително добре“, коментира пред изданието Арис Икос, представител на Гръцката туристическа конфедерация (SETE).

Пред Уолстрийт Джърнъл Икос коментира, че в последните дни на юни и началото на юли, хотелски резервации са намалели с 20% на годишна база. Според него, туризмът е един от основните източници на приходи в икономически опустошената Гърция. Според доклад на Гръцката туристическа конфедерация, миналата година приходите от туризма са били 17 млрд. евро или 9,5% от брутния вътрешен продукт на страната,

Надеждите, че Гърция може да си позволи без усилие поредна силна туристическа година обаче бяха смазани след като кризата с гръцкия дълг ескалира през юни, пише Уолстрийт Джърнъл.

След седмици на напрежение с кредитори, правителството призова гърците да гласуват на референдума за това дали трябва да приемат трудни реформи за икономии в замяна на нова финансова помощ.

Референдумът предизвика застой в преговорите с кредиторите на страната и принуди правителството да наложи мерки за контрол на финансите, които влязоха в сила от от 29 юни, а дневният лимит за теглене на пари от банкомат стана 60 евро, коментира изданието и обяснява, че това не е засегнало по никакъв начин притежателите на карти от чуждестранни банки. Така че чужденците не бяха засегнати от продължителните ограничения на банковите транзакции, пред които бяха изправени гърците.

В края на юни заради несигурната икономическа ситуация, беше отчетено леко отдръпване на туристите, но сега те се завръщат. Техните тревоги изглежда се разсеяха след възможността спасителния план за страната да се осъществи.

"Надяваме се, че няма да има друга политическа драма до края на летния сезон", коментира Икос. "Миналата година в страната са пристигнали 22 милиона туристи и ако тази година нещата се стабилизират, възможно е дори пристигащите тази година да са малко повече."

В края на този месец Гръцката туристическа конфедерация (SETE) ще публикува данните за юли.

Докато кризата прави труден живота за повечето гърци, тя е от голяма полза за хиляди туристи, търсещи луксозна ваканция в столицата Атина или на някои от най-популярните гръцки острови. Цените в най-луксозните курорти са паднали с 15%, според международните туроператори.

"Всяка година икономическите, социалните и политическите събития влияят върху тенденциите за пътуване. Тази година сме свидетели на нарастване на пътуванията към Гърция, тъй като икономическата криза в страната е направила пътуванията по-евтини", заявява Даниел Фарар, главен изпълнителен директор на туристическата платформа Switchfly.

„Гърция продължава да бъде сред най-посещаваните луксозни туристически дестинации. Три от 15-те най-предпочитани места от богатите туристи са именно в Гърция“, казва Фарар.

Атина, градът на Акропола и Партенона, както и на масовите протести срещу новите рестрикции, се нарежда на четвърто място по привлекателност след Сеул, Дубай и Милано. 5-звездните хотели в Атина, на островите Крит и Миконос са напълно резервирани до края на септември.

Aegean авиолинии, най-голямата авиокомпания в страната, е увеличила полетите от останалата част на Европа към Атина с 30% през това лято, а още 10 нови авиокомпании са започнали ежедневни полети към гръцката столица само тази година.

„Това е първото ни луксозно ваканционно пътуване и всичко мина много добре", казва пред Уолстрийт Джърнъл Сюзън Милфорд, 32-годишна адвокатка от Денвър. Тя заедно със съпруга си и трите им деца са прекарали 10 дни в апартамент в 5-звездния хотел Grande Bretagne в центъра на Атина.

"Не сме имали проблем с кредитните си карти, а и бяхме посрещнати много добре. Единственият проблем е, че отпуската ни свърши и трябва да се връщаме."

Говорителят на Асоциация на британските туристически агенти (ABTA), най-голямата туристическа асоциация на Великобритания, Шон Типтън, заявява, че записванията за Гърция за юли са се увеличили с 2% тази година.

„Цените са паднали в резултат на кризата, клиентитe ни се обаждат за съвет, всички искат да почиват там. Нямаме никакви анулирания на почивки."

"Аз учтиво питам гостите, които не са направили предварителна резервация, дали биха могли да платят в брой", разказва Манолис Крунакис, управител на 6 луксозни къщи за гости на остров Крит. "С тези, които имат пари пари в брой може да се работи много гъвкаво. Те пристигат с достатъчно пари в брой защото са чули за седмичния лимит от 60 евро за гърците. С туристите не сме имали проблем. По-скоро има проблеми с доставчици на ленени чаршафи и гурме кухня, тъй като те искат за всичко пари авансово, а това, в сегашната ситуация, създава много трудности“.

Като част от условията за третия спасителен пакет който Гърция договаря с международните кредитори, е ДДС за хотелите да се повиши двойно - от 6.5 на 13%, което ще стане от началото на октомври, а това според специалистите ще доведе до около 9% поскъпване на стоките и услугите, пише изданието.

Новината, че богатите туристи продължават да предпочитат почивки в Гърция, е глътка свеж въздух за гръцката икономика, която удари дъното през последната година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама