За една година е отчетен скок с 220% на отказите за използване на СРС

18:20, 27 юли 15 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традицията за формален контрол при разрешаването на използване на специални разузнавателни средства (СРС) от страна на съдилищата най-после е прекъсната. Такъв е изводът от последните данни на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, съобщава "Правен свят".

Само за първата половина от годината отказите на съда да даде разрешение за СРС са 267. За същия период на миналата година те са били 84, което означава 183 отказа повече или увеличение от близо 220%.

Статистиката е обнадеждаваща за подобряване на контрола на СРС, който в последните години доведе до много шумни скандали, свързани с подслушването. Показателно в това отношение е, че рязък спад има и при дадените разрешения. За първите 6 месеца на годината съдилищата в цялата страна са разрешили 2194 СРС-та, което е над 40% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато разрешенията са били 3689.

За миналата година Софийският градски съд (СГС) е постановил 3549 разрешения, като отказите бяха 30, а в предходните две години бяха общо 25. От началото на тази година в СГС рязко са ограничени и разрешенията, които са 795, докато за същия период на миналата година те са били 1775.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама