Българи и руснаци танцуват във Варна в памет на Мая Плисецкая

19:17, 27 юли 15 / Култура 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изявени руски и български балетисти ще си дадат среща на варненска сцена в памет на великата Мая Плисецкая. Артизявата е в рамките на първия Международен балетен форум, който ще е част от шестото издание на Опера в Летния театър.

Международният балетен форум - Варна 2015 се явява естествено продължение на дългогодишните традиции в областта на класическото танцово изкуство и провеждащия се на сцената на Летния театър във Варна Международен балетен конкурс с над 50-годишна история. Зад идеята стои главният балетмайстор на Държавна опера-Варна и дългогодишен партньор на сцената на Мая Плисецкая, заслужилият артист на Русия Сергей Бобров.

В Първия международен балетен форум във Варна ще вземат участие балетните трупи на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия, и балетът на Държавна опера Варна. След операта балет "Carmen Dance” по музика на Жорж Бизе на 27 юли, предстои премиерата "Ромео и Жулиета" по музика на Сергей Прокофиев на 29 юли.

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, се превръща в символ на първата голяма и неосъществима любов. Енигмата "Ромео и Жулиета” оживява със същата сила и в балетната музика на Сергей Прокофиев. Балетът "Ромео и Жулиета” на свой ред става еталон за качеството на всяка балетна трупа и в този смисъл постановката "Ромео и Жулиета” на Сибирския държавен балет свидетелства за артистичните върхове на трупата, една от най-добрите в Русия. Автор на либретото, хореографията и постановката е заслужилият артист на Русия Сергей Бобров, художник - Дмитрий Чербаджи, сценичен грим - Ирина Тарфеева, консултант по сценичен бой – Юрий Щуко, з.а. на Русия. Участват водещите артист-солисти на Сибирския държавен балет и Балетната трупа при Държавна опера Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама