Откриха антраксни спори в 10 заведения след дезинфекцията

21:19, 27 юли 15 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
10 от 27 търговски обекта във Варненска и Добричка област, които са зареждали заразено с антраксни спори месо, остават затворени. Това стана ясно след провелото се тази вечер заседание на свикания от областния управител на Варна Кризисен щаб, предаде репортер на Topnovini.bg.

Оказва се, че въпреки щателната дезинфекция миналата седмица, в 10 от обектите пробите за антракс са дали положителен резултат. Това на практика потвърждава и логичната хипотеза, че заразата се е разпространила в търговската мрежа и е стигнала до неизвестно колко крайни потребители.

Няма никакъв риск за здравето на хората, които са консумирали храна от тези обекти. За това увери временният шеф на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова. По думите й през двата почивни дни никой не е търсил помощ с оплаквания.

Ветеринарните власти този път отказаха да огласят имената и адресите на заведенията, които ще останат затворени, както и да ги типизират. По думите на д-р Даниел Денев от Агенцията по безопасност на храните това не било коректно, защото тези обекти не са нарушители, а потърпевши. Миналия път Кризисният щаб разпространи пълен списък на всички магазини, ресторанти и кебапчийници, които са доставяли месо от заразената с антракс транжорна "Дари" в кв. Аспарухово.

По-рано тази вечер стана ясно, че сред далите положителен резултат след дезинфекцията заведения със сигурност са бистро "Интерпарк” и бистро "Сънрайз” към хотел "Зора” в село Кранево. Оказа се също така, че бистро "Зора" в Западната промишлена зона на Варна е работило нелегално, докато се е водило запечатано от здравните власти. Управителят вече е клиент на Районната прокуратура.

Всички заведения, които са дали положителен резултат за антракс, ще останат изцяло затворени, докато пробите им не излязат отрицателни. Предстои повторна дезинфекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама